Ne gasiti si pe FACEBOOK !

[ VIDEO ] Legendele lui Mos Nicolae

Mos Nicolae vine in fiecare an in noaptea de 5 spre 6 decembrie pentru a aduce daruri si nuieluse copiilor.


Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute.


Alte legende ni-l prezinta pe Mos Nicolae (Sfantul Nicolae de Myra) ca pe un ocrotitor si ajutator al vaduvelor, orfaniilor si fetelor sarace, stapan al apelor si aparator al soldatilor. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea.


Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinalul care lasa saculetul cu aur. 


Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el.


La noi, se spune ca in noaptea de Sfantul Nicolae incepe iarna. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa sa ninga. De Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice.


Legendele spun ca Mos Nicolae pazeste Soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.


In traditia romaneasca Mos Nicolae mai era numit si San-Nicoara. San-Nicoara este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit.


Legenda nuielusei de mar

Se spune ca Nuielusa care se pune in ghetutele copiilor de Mos Niculae trebuie sa fie de mar. Daca, pusa in apa, aceasta infloreste pana de Craciun, legenda spune ca sfantul Nicolae a mijlocit iertarea celui atins de nuielusa. 


De asemenea, traditia spune ca cel care se va lovi cu nuielusa peste picioare va fi ferit de dureri si va fi voinic, energic si sanatos in anul ce va veni. Referiri la nuielusa de mar apar si in textul colindelor romanesti: "Florile dalbe, flori de mar".


In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada pe Sfantul Nicolae stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu