Ne gasiti si pe FACEBOOK !

22 martie– Ziua Mondială a Apei


Anul acesta tema este ”Lumea este insetata pentru ca noua ne este foame!” Cu alte cuvinte este atrasa atentia asupra dependentei vitale dintre accesul la apa potabila si hrana. S-a dovedit ca lipsa apei, seceta este principala cauza a foametei peste tot in lume. E nevoie de 1500 de litri de apa pentru producerea unui kilogram de faina si de zece ori mai multa apa pentru producerea unui kilogram de carne.
La nivel planetar 70% din apa potabila se foloseste in irigatii. Terenurile irigate sunt cam 20% dintre terenurile agricole dar ele produc 40% din cantitatea de hrana consumata la nivel global.Romania se afla pe primul loc in UE, in randul populatiei cel mai nemultumite de calitatea apei, 94% dintre conationalii nostri considerand asta o adevarata problema. Sondajul, realizat in cele 27 de state membre UE mai arata ca 91% dintre italieni si 89% din francezi apreciaza drept grava problema calitatii apei din tarile lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci si 52% din germani cred ca aceasta nu este o problema grava a tarilor lor, informeaza Agerpres.


Trei din patru europeni (mai exact 73%) considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa propuna masuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei, cu care se confrunta Europa. Se bucura, de asemenea, de sustinere publica unele masuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai echitabila sau stimulente financiare. (Libertatea.ro)
Stiati ca peste 80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Muntii Carpati ? Romania este una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa, acestea fiind relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, iar resursa utilizabila este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi, arata, de Ziua Mondiala a Apei, Administratia Nationala "Apele Romane". ANAR spune ca resursele de apa ale Romaniei insumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata - rauri, lacuri, fluviul Dunarea - si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este aproximativ 40 miliarde metri cubi.
Principala retea hidrografica din tara depinde de apele Carpatilor. Cele mai curate izvoare, cele mai pretioase se afla in perimetrul ariilor protejate. Printre celelalte servicii pe care le furnizeaza ariile naturale protejate, apa potabila ocupa un loc de frunte.

Sa facem un exercitiu de imaginatie: ce s-ar intampla daca aceste izvoare ar seca? Poate ca va ganditi ca existenta izvoarelor nu are nici o legatura cu faptul ca ele se afla in ariile protejate. Sa lamurim un pic problema. Sigur ca raurile nu izvorasc numai din parcurile naturale, nationale sau din siturile Natura 2000. Dar marea majoritate a apelor valoroase, da. Asta pentru ca protectia acestor zone este garantia calitatii apei. Padurea dreneaza si filtreaza apele. Intre padure, apa si munte este o foarte stransa legatura. Acolo unde ecosistemul este nepoluat, unde padurea isi indeplineste functiile corect, unde muntele nu a fost exploatat, apele sunt de cea mai buna calitate. Cum se departeaza de izvoare, de zonele protejate, calitatea apei scade.
Marile orase ale tarii depind de raurile care izvorasc din ariile protejate. Cel mai bun exemplu este Bucurestiul. Capitala tarii a crescut si s-a dezvoltat pe malul raului Dambovita. La fel Craiova care depinde de Jiu, Suceava de Moldova si daca privim cu atentie lista e lunga.Este vital sa conservam ecosistemele care sunt garantia acestei extraordinare resurse: apa.

Ca sa aflati mai multe despre acest subiect accesati 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu