Dacă vrei ca ideile tale să reziste anilor,
scrie-le pe hârtie, iar dacă vrei să dăinuiască pe veci,
înseamnă-le în inima unui copil.
Ne gasiti si pe FACEBOOK !
▼
Legenda lui Dragos Voda
Demult, tare demult, in zona Maramures traia un roman. Legenda spune ca era un mare viteaz, vrednic cat zece si atat de mandru si de falos, incat toti ii ziceau Soarele din Maramures. El se numea Dragos-Voda. Lui Dragos ii placea foarte mult sa vaneze (zimbri, ursi, cerbi, caprioare, mistreti, lupi), de aceea i-a ramas si pana astazi cantecul:
Intr-o zi si-a luat o ceata de flacai, arme si merinde si ... ce credeti? Acestia au plecat impreuna la vanatoare intr-o zona mai indepartata. In drumul lor, acestia au dat peste o caprioara. S-au luat dupa ea prin desisurile codrului si au urcat dealuri, au coborat vai si tot umbland de ici-colo, s-au pomenit intr-o poiana atat de frumoasa, de credeai ca acolo era raiul.
In mijlocul poienii era o fata tare frumoasa, ziceai ca e o cosanzeana care culegea flori si canta de rasuna cuprinsul. Fermecat de frumusetea aceste fete, Dragos a uitat de caprioara, a descalecat si s-a apropiat de ea. Tare i-a fost mirarea tanarului cand a vazut cate stie aceasta copilita despre el ... Dragos isi dorea de mult sa ajunga domnul Moldovei, iar fata i-a spus ca, pentru a-si indeplini acest vis, trebuie sa faca o isprava mare, pentru care sa i se duca vestea dincolo de Nistru, si anume sa omoare un zimbru care umbla furios pe aceste plaiuri.
Cum vorbeau, iata ca iese zimbrul dintr-un desis. Acest zimbru semana la trup cu boul ... de aceea ii mai ziceau bour sau bou salbatic. Dragos si-a chemat cainii si s-a luat dupa el, dar animalul fugea asa de repede, incat cainii i-au pierdut urma. Numai o catea, Molda, a reusit sa-l urmareasca pana la o apa. Zimbrul a trecut apa, dar Molda, din cauza oboselii, s-a inecat. In acel moment a ajuns si Dragos la mal. A apucat ghioaca, a ochit si a lovit zimbrul atat de tare, incat l-a omorat, apoi i-a taiat capul si a plecat cu el la vale, spre lunca Siretului. Cand a ajuns la Siret, oamenii i-au iesit in cale. Au inceput sa sune trambitele, sa bata clopotele de la biserici si toti ii aruncau in cale flori si snopi de grau. Despre fapta lui s-a dus vestea in toata tara si toti ceilalti voievozi i-au adus laude si inchinaciuni ca unui stapan mare si puternic.
De atunci, Dragos-Voda a pus stapanire pe toata aceasta tara. Apa in care s-a inecat Molda a fost numitaMoldova, iar tara peste care a domnit Dragos s-a numit tot Moldova, dupa numele apei. Pentru a-si aduce aminte mereu de izbanda care l-a facut domn al Moldovei, Dragos a pus sa se zugraveasca pe steagul tarii sale, capul zimbrului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu