Ne gasiti si pe FACEBOOK !

8 iunie – Ziua Mondiala a Oceanelor


Ziua mondială a oceanelor, sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele lumii în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane.


Această zi a fost inițiată la 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor este recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.
Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi, promovând ocrotirea oceanelor de pe planeta noastră, și totodată, legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Din cauza provocărilor enorme cu care se confruntă acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca întreaga populație a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generațiile prezente și viitoare. Poluarea globală și pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populației majorității speciilor marine.
Marea diversitate de viață a oceanelor oferă cea mai mare cantitate din oxigenul pe care îl respirăm, o mare parte din alimentele cu care ne hrănim, resurse pentru medicamente și alte elemente esențiale, de care avem nevoie pentru a supraviețui. Oceanele conțin aproape 200.000 de specii identificate, dar numărul lor real poate ajunge la milioane de specii, potrivit site-ului ONU dedicat acestei zile.

Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator Jacques Cousteau, spunea că "95% din oceane nu sunt cartografiate, suprafața Lunii fiind mai cunoscută decât lumea apelor de pe Pământ".
Fie că locuim pe țărm sau nu, putem organiza și participa cu toții la evenimente care au ca scop ocrotirea oceanelor.
Deși apele oceanice nu reprezintă decât o miime din volumul total al planetei și cinci miimi din masa ei, ele acoperă o suprafață de 361 milioane de kmp, adică aproape de două ori și jumătate suprafața continentelor. Terra este deci pe drept numită ''planeta albastră'', iar oceanele joacă în viața ei un rol capital. Oceanul Planetar conține cea mai mare parte a hidrosferei, care echivalează cu 1.340 milioane kmc de apă (97,1 % din volumul hidrosferei), urmează apoi ghețarii și zăpezile permanente (1,7%), cea subterană (1,2%).

Documentare-Daniela Dumitrescu;
 editor: Irina Andreea Cristea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu