Ne gasiti si pe FACEBOOK !

Metode de imbogatire a vocabularului

Daca ai probleme in a gasi cuvintele potrivite pentru a-ti exprima ideile, atunci in mod cert trebuie sa faci ceva sa-ti dezvolti vocabularul ca sa-ti imbunatatesti comunicarea.

Fara un vocabular bogat comunicarea noastra este saraca si ineficienta.

Cum iti dezvolti vocabularul ?



Citind, ar spune multi.
Sunt sigur ca auzi asta peste tot cand vine vorba despre dezvoltarea vocabularului.
DA, citind e o modalitate de a-ti dezvolta vocabularul. Dar nu e singura!



Daca nu ai chef sa citesti, nu-ti place, nu esti atras, sau… “nu ai timp” ? Am pus in ghilimele pentru ca sunt sigur ca pentru lucrurile pe care le consideri importante sau de care esti pasionat iti faci timp.

Adevarul este ca in zilele noastre te cam plictisesti repede de citit cu atatea ispite si interferente in jur (calculator, televizor, telefon, prieteni si tot felul de urgente) poate doar sa fie ceva foarte captivant si sa te intereseze foarte mult.




Exista si alte modalitati de a-ti imbogati vocabularul pe langa citit.
Iata-le:

1. “Fura” de la altii cat poti de mult

 

Apropie-te de oamenii pe care ii admiri, care sunt un model pentru tine, oameni cu realizari. Cauta-le compania si urmareste-le comportamentul, gesturile, vocabularul… Copiaza, “fura” tot ce te atrage si iti place la ei. In felul asta vei evolua si iti vei imbogati vocabularul si personalitatea cu ceva de calitate.

2. Cuvinte noi = intrebi sau dai fuga la DEX (ori ambele)

 

Cand intalnesti un cuvant nou, interesant, a carui semnificatie nu o cunosti sa nu-ti fie rusine sa intrebi ce inseamna. Nimeni nu s-a nascut invatat.

Daca rade cineva de tine ca ai intrebat de un cuvant pe care nu-l cunosti, sunt sigur ca daca vrei sa te cobori la nivelul lui si sa-i raspunzi cu aceeasi moneda poti sa-i dai peste nas cu un termen dintr-un domeniu despre care el nu are prea multe cunostinte dar tu ai.

Sau varianta DEX (Dictionar Explicativ). Cauti cuvantul in dex impreuna cu sinonimele lui.


3. Jocul cu cuvintele noi abia invatate

 

Dupa ce inveti un cuvant nou, joaca-te putin in minte cu el formand propozitii scurte. Foloseste si sinonimele cuvantului, asa iti va fi mai usor sa-l memorezi si vei sti cand trebuie folosit si in ce context.

4. Fii curios, intreaba, baga-ti nasul peste tot.

 

Stendhal spunea:"Oamenii dobandesc cunostinte proportional cu curiozitatea lor".

Curiozitatea e motorul care te impinge de la spate sa aflii mai multe. E foarte bine sa fii curios.

Indrazneste, intreaba, bagati nasul in orice activitate sau domeniu care te atrage si sigur vei invata cuvinte noi si termeni de specialitate din domeniile care prezinta interes pentru tine.

Ca simptomatica… ar trebui sa te macine intrebari precum: “Si asta ce este? Asta cum functioneaza? Dar asta de ce e asa?" …. si asa mai departe, ai prins ideea. :)

5. Cu urechile ciulite la televizor…

 

Cand te uiti la televizor, indiferent ca vizionezi o emisiune sau un film, fii atent la exprimare, la cuvinte, la sensul lor, la felul cum sunt formulate ideile, la topica propozitiilor, la jocul de cuvinte si alte aspecte de agest gen.

Vei fi surprins cate lucruri poti invata, pentru vocabularul tau, destinzandu-te in felul acesta in fata televizorului.

6. Studiaza-ti pasiunile.

 

Poate nu-ti place sa citesti romane siropoase sau carti doar pentru ca sunt la moda, poate esti o fire mai pragmatica, dar pasiuni banuiesc ca ai. Nu-i asa?

Studierea pasiunilor tale te poate ajuta foarte mult sa-ti dezvolti vocabularul. Citeste carti, articole, reviste din domeniile care te pasioneaza.

Psihologie, auto-moto, sport, sanatate, relatii si asa mai departe.

Atunci cand citesti ceva foarte interesant pentru tine, esti captivat si absorbit de continutul si informatiile cu care intri in contact. Timpul zboara si paginile citite se inmultesc pe nesimtite. Chiar devine o placere cititul.

Acestea sunt cred eu cele mai importante alternative in dezvoltarea vocabularului fata de metoda clasica a cititului literar de romane si carti din biblioteca parintilor, bunicilor sau personala.

Daca nu te omori cu cititul si preferi sa te uiti la televizor, sa asculti muzica, sa chat-uiesti pe mess, sa frunzaresti ziarele…etc… nu uita ca toate astea au legatura cu comunicarea, cu vocabularul si poti invata din ele.

Asadar ciuleste urechile si invata de peste tot.

Absoarbe tot ce te atrage si te intereseaza si fara sa-ti dai seama vocabularul tau se va dezvolta.


Tu cum iti dezvolti / ti-ai dezvoltat vocabularul?
Te rog lasa-mi un comentariu mai jos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu