Ne gasiti si pe FACEBOOK !

[ FOTO ] Traditii de Halloween

Pe 31 Octombrie, oamenii îmbracă cele mai înfricoşătoare costume şi participă la cele mai stranii rituale şi asta datorită sărbătorii de origine celtică cunoscută ca Halloween.




Câteva obiceiuri din noaptea de Halloween:
  1. Obiceiul trick-or-treating ("dă-ne sau îţi facem o boacană") constă în cutreierarea caselor de copiii îmbrăcaţi în costume, care umblă din casă în casă pentru a cere dulciuri, bomboane, prăjituri.
  2. Jack-o'-lantern (Felinarul lui Jack) constă în purtarea în noaptea de Halloween a unor felinare cu figuri înfricoşătoare, confecţionate din bostani. Termenul Jack-o'-lantern îşi are originea în poveştile populare irlandeze din secolul XVIII. Jack era un irlandez care îl păcălise pe diavol să se urce în vârful unui măr, după ce sculptase în coaja copacului simbolul crucii, împiedicându-l astfel pe Satana să mai coboare pe pământ. Din cauza răutăţii faptei lui, Jack nu a fost primit după moarte în rai, iar porţile iadului i-au fost închise de diavolul ofensat de păcăleala lui. Astfel că Jack a fost obligat să cutreiere fără încetare pământul. La un moment dat, înduioşat de soarta omului rătăcitor, Satana i-a dăruit o bucată de jar pentru a-şi lumina drumul în timpul nopţii. Jack a amplasat jarul în coaja unui nap pe care tocmai îl mâncase.


Jocurile practicate în seara de Halloween:
Există mai multe jocuri asociate cu petrecerile de Halloween. Unul dintre ele se numește dunking sau apple bobbing, și constă în culegerea cu dinții a unor mere care plutesc într-un lighean sau într-un alt vas cu apă. O variantă a jocului implică așezarea în genunchi pe un scaun, ținerea unei furculițe între dinți și tentativa de a lăsa furculița să cadă într-un măr. Un alt joc frecvent implică agățarea cu funii a unor scone-uri învelite în sirop sau melasă; ele trebuie mâncate fără a folosi mâinile, activitate ce se soldează inevitabil cu mânjirea feței cu lichidul dulce și lipicios.



Unele jocuri tradiționale de Halloween sunt forme de divinație. O formă tradițională scoțiană de prevedere a viitorului soț al unei tinere fete este curățarea unui măr dintr-o singură tăietură, urmată de aruncarea cojii lungi peste umăr. Se crede că acea coajă va cădea în forma primei litere a numelui viitorului soț. Femeilor nemăritate li se spune că dacă stau într-o cameră întunecată și se uită în oglindă în noaptea de Halloween, vor vedea chipul viitorului soț.



Un alt joc bazat pe superstiții și atestat prin anii 1900 implică și coji de nucă. Oamenii scriau simboluri cu lapte pe hârtie albă. După uscare, hârtia era împăturită și introdusă în coji de nucă. Când coaja de nucă era încălzită, laptele devenea cafeniu și scrisul apărea pe ceea ce altfel ar fi părut a fi hârtie albă. Pentru a juca acest joc, simbolurile din hârtie se puneau pe o farfurie. Cineva intra într-o cameră întunecată și își punea mâna pe o bucată de gheață, apoi o punea pe farfurie. Bilețelul se lipea apoi de mână. Printre simboluri se numărau: semnul dolarului pentru bogăție, nasturele pentru burlăcie, degetarul pentru tors, arcanul pentru sărăcie, bobul de orez pentru cununie.































                                                                                                                                                                  Autor: IRINA B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu