Ne gasiti si pe FACEBOOK !

Simboluri de Paste

Pastele este sarbatoarea religioasa in care intreaga comunitate crestina comemoreaza cu evlavie si smerenie Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. E una din cele mai importante sarbatori si, de obicei, se petrece in familie. Simbolurile de Paste sunt numeroase si diversificate, iar acum vom face referire la cele mai uzuale: lumina sarbatorii pascale/lumanarea, crucea,
clopotele, crinul, ouale de Paste, mielul de Paste, ie
purasul de Paste, etc. In primul rand, Pastele este o sarbatoare a invierii si a luminii.

Lumina de Paste. Lumanarea

Lumina reprezinta simbolul invierii Domnului Iisus Hristos, fiind reprezentata prin lumanarea pe care orice crestin o aprinde in noaptea de Inviere. Vorbim, de fapt, despre lumina asupra pacatului si a biruintei vietii asupra mortii, a bunatatii divine asupra a tot ce e rau pe pamant. Lumanarea este aprinsa la miezul noptii de la preot, care indeamna credinciosii sa vina sa ia lumina, in timp ce se canta “Hristos a inviat!”. Se spune ca e bine sa fie pastrat un capat de la lumanare si trebuie sa fie aprinsa in caz de primejdie ori pe timp de vreme rea.

 

Crucea

Crucea este un simbol al sarbatorii de Paste, de fapt, un simbol al credintei si al jertfei lui Iisus Hristos pentru noi, oamenii. Prin moartea si invierea Sa, prin sangele varsat pe cruce, Iisus Hristos a salvat umanitatea. Intre cruce si inviere exista o legatura nevazuta, aceste valori simbolice completandu-se reciproc.

 

Clopotele

Clopotele si sunetul suav al clopotelor anunta sosirea sarbatorii de Paste dupa 40 de zile de liniste si rugaciune.

 

Crinul

Crinul este floarea de Paste, un simbol al puritatii si al sanctitatii - prezent in Biblie. Originea sa pare sa fie o insula in apropiere de Japonia. Conform unei vechi legende, in fata lui Iisus Hristos toate plantele si animalele pamantului plecau capul, in semn de respect. Absolut toate, in afara de crin. Acesta era mult prea frumos si mult prea orgolios. Totusi, cand l-a vazut pe Iisus Hristos pe cruce, crinul si-a plecat capul pentru prima data.

 

Ouale de Paste

Ouale de Paste sunt un simbol al vietii, al fertilitatii si al vietii. Traditia e veche, iar mancarea de oua era interzisa inca din perioada Evului Mediu. Ouale de Paste sunt preferate mai ales de catre copii si apar in formele cele mai diverse: oua de ciocolata, oua din zahar, oua decorate prin tehnica quilling ori alte tehnici, oua pictate, oua gravate, oua incondeiate, etc. Asadar, oul simbolizeaza invierea, iar oul rosu simbolizeaza sangele lui Iisus Hristos, avand menirea de a tine raul departe.

 

Mielul de Paste

De Paste, in familiile crestine se mananca carne de miel. Mielul de Paste apare ca simbol al inocentei, al ascultarii si supunerii. In traditie crestina, mielul il simbolizeaza pe Iisus Hristos cel bland, ce s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce in beneficiul omenirii, precum un miel nevinovat. Vorbim despre o victorie a vietii asupra mortii, iar Iisus este numit “mielul lui Dumnezeu”.

 

Iepurasul de Paste

Iepurasul de Paste este simbolul fecunditatii si a fost asociat sarbatorii de Paste inca din secolul al XVIII-lea. Prima aparitie a iepurelui aducator de oua rosii a avut loc in Germania. Iepurele este cel ce aduce cadouri copiilor, in forma de cosulete cu oua colorate, jucarii, bomboane, s.a.m.d.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu