Sănătatea este „noua euforie” din viaţa ta, nu drogurile!
Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.
Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinarii ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.
În data de 26 iunie 2013, în întreaga lume se comemorează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, care este menită să ne reamintească faptul că este nevoie să combatem problemele societăţii generate de drogurile ilicite.
Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) a fost mult timp în fruntea campaniilor de creştere a gradului de conştientizare privind pericolul drogurilor tradiţionale cum sunt canabisul, heroina, cocaina şi amfetaminele.
Cu toate acestea, în prezent există o nouă problemă alarmantă privind drogurile; a crescut cererea pentru substanţe care nu se află sub control internaţional.
Vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substanțe, care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.
Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante”, „săruri de baie” substanțele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) se înmulțesc într-un ritm fără precedent.
Utilizarea acestor termeni dă o aparență de legalitate şi induce în eroare tinerii care cred că acestea prezintă un risc scăzut şi sunt potrivite pentru distracţii. Etichetarea greşită intenționată a unor SNPP cu menţiunea„nu sunt pentru consumul uman”, oferă o modalitate de a evita legislaţia pentru controlul drogurilor.
Numărul mare de SNPP care intră în scenă aproape săptămânal, în combinaţie cu lipsa de înțelegere a efectelor negative și a potențialului de dependență al acestor substanțe necontrolate, reprezintă o provocare majorăpentru sănătatea publică.
De multe ori, diferența dintre o doză "sigură" și o doză toxică este aproape inexistentă și, astfel, SNPP au fost asociate cu decese, delir și comportament violent.
Amestecuri de SNPP cumpărate în necunoștință de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.
Drogurile aflate sub control internaţional sunt:
- stimulenţii de tip amfetamine,
- cannabisul,
- coca/cocaina,
- halucinogenele,
- opiaceele şi sedativele hipnotice,
toate cele care au efecte fizice imediate. Chiar dacă unele efecte fizice sunt tentante, acestea nu durează mult.
De asemenea, drogurile pot influenţa negativ dezvoltarea psihologică şi emoţională, mai ales în cazul tinerilor. În plus, pentru unii consumatori apare riscul dependenţei.
Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) care sunt preparate chimic în aşa fel încât să rămână în afara controlului internaţional, sunt tot mai mult utilizate, identificate şi raportate.
Cele mai remarcate astfel de substanţe sunt mefedrona şi methylenedioxypyrovalerone (MDPV), care cel mai frecvent sunt vâdute ca şi „sare de baie” sau „îngrăşământ pentru plante” şi sunt utilizate ca şi înlocuitori pentru drogurile stimulante aflate sub control, cum sunt amfetaminele sau ecstasy.
În mod similar, derivaţii de piperazină continuă să fie vânduţi ca şi înlocuitori pentru ecstasy, în timp ce câţiva canabinoizi sintetici care imită efectele canabisului, dar conţin produse care nu se află sub control internaţional, au fost detectaţi încă din 2008 în amestecuri de plante pentru fumat vândute sub denumirea de Spice.
Drogurile au puterea de a îmbunătăţi sau de a deteriora starea de sănătate, în funcţie de tipul drogului utilizat, de cantitatea consumată şi de scopul pentru care au fost utilizate.
De exemplu, morfina poate alina durerea, în timp ce heroina poate cauza dependenţă. Asemenea exemple ilustrează necesitatea de control asupra drogurilor.
Consumul de droguri poate fi prevenit prin activităţi de prevenire, care oferă publicului şi mai ales tinerilor informaţii, abilităţi şi oportunităţi de care au nevoie pentru a lua decizii sănătoase, inclusiv să aleagă evitarea utilizării drogurilor nocive.
Se face un apel către tinerii din cadrul comunitatii, care sunt expuşi consumului de droguri de două ori mai mult faţă de adulţi, să îşi protejeze sănătatea.
Primul pas este să se informeze în privinţa drogurilor. Sunt disponibile informaţii referitoare la prevenirea consumului de droguri sau tratamentul dependenţei. Informaţiile sunt utile pentru tineri, populaţia generală şi medici.