Nu recent am citit despre aceasta noua metoda de a reprezenta inmultirea si relatiile dintre anumite numere. Cu cat am citit mai mult, cu atat am fost si mai interesata de descoperire.
Totul a inceput intr-un magazin de antichitati din Pheonix Arizona. Artistul local, Abe Zucca, a descoperit o colectie de desene ce apartin inventatorului Nikola Tesla. Printre aceste desene se afla si o „harta” a inmultirii, care prezinta un sistem foarte interesant de pozitionare a numerelor, dar si o diferita abordare a operatiei de inmultire in general. Se presupune ca desenele au fost create in timpul ultimelor ani de existenta a laboratorului lui Tesla, Wardenclyffe. Multe mistere sunt ascunse in aceste desene si sunt convinsa ca in timp vom afla raspunsuri la multe probleme matematice nerezolvate pana acum.
Foarte interesant cum aceste schite au fost nedescoperite pana acum. Se pare ca erau ascunse intr-un cufar impreuna cu multe alte desene si manuscrise despre diferite inovatii si idei de sisteme sau mecanisme. Cateva idei sunt cunoscute publicului larg, dar o parte din ele inca ascund secrete. Cea mai discutata schita este „Map to Multiplication” (harta inmultirii, in traducere directa) sau „Math Spiral”. Zucca a facut cateva copii si le-a imprastiat cunoscutilor, matematicienilor, istoricilor si altor cercetatori.
Primul care a venit cu cateve idei legate de acesta metoda este Joey Grether, instructor de matematica. Grether si-a petrecut destul de mult timp incercand sa inteleaga ce a vrut Tesla sa reprezinte si ce cosecinte aceasta reprezentare ar putea sa aiba asupra matematicii. El considera ca pe langa tabla inmultirii, schita ofera o mai buna intelegere a faptului ca toate numerele se auto-organizeaza in 12 grupuri (sau pozitii in cazul diagramei lui Tesla). Acest fenomen este denumit „12 positions of compositability” in Engleza.
” Acest sistem ne ajuta sa observam o anumita structura in formarea si intelegerea numerelor in general: formarea numerelor prime, a numerelor compuse, inmultirea, impartirea si multe altele pe care nu le-am descoperit inca”, declara Grether.
Diagrama in sine pare foarte intuitiva, permitand elevilor sa inteleaga diferite proprietati ale numerelor doar prin asezarea lor intr-o spirala cu 12 pozitii. 12 si multiplii sai fac parte din categoria numerelor compuse cele mai interesante, dar si apreciate de matematicieni si cercetatori. Din acesta cauza avem 12 luni intr-un an, 24 ore intr-o zi. Divisorii lui 12 sunt 2,3,4 si 6. Conform diagramei, Grether sustine ca pentru fiecare 12 numere este o sansa ca 4 dintre ele sa fie numere prime. Din punctul meu de vedere acesta afirmatie este putin prea vaga. Daca ne uitam la primele numere din diagrama, afirmatia este adevarata, dar daca ne gandim la cat de des gasim numere prime mai mari de 100, 1000 vom observa ca poate acesta afirmatie nu este chiar o buna reprezentare a realitatii.
Tesla considera ca daca am cunoaste maretia numerelor 3, 6 si 9 atunci am avea cheia universului ( „if you only knew the magnificence of the 3,6 and 9, then you would have the key to the universe”). Conform schitei suma cifrelor numerelor din pozitiile 3, 6, 9 si 12 repeta acelasi patern (sume cifrelor este 3, 6 sau 9). Este oare acest lucru motivul pentru care Tesla considera numerele 3, 6 si 9 asa de importante?
Grether considera ca aceasta descoperire este foarte importanta in special pentru elevi. „Daca am putea convinge toti elevii de pe aceasta planeta sa foloseasca aceasta tehnica, sa se joace cu ea, sa descopere diferite paternuri, am putea trece peste aceasta aversiune culturala fata de matematica. In loc sa memoreze tabla inmultirii, am putea folosi acesta diagrama si am putea intelege mai bine ce alte proprietati sunt ascunse.”
Sursa:
Nu uitati:
Matematica este peste tot in jurul nostru! Merita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu