Ne gasiti si pe FACEBOOK !

24 martie - Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei


Tuberculoza este o boală infecțioasă cu evoluţie cronică, provocată de Micobacterium tuberculosis, care afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.

 24 martie comemoreză ziua în care dr. Robert Koch , în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele.
            Caracterizată printr-o rată de mortalitate înaltă şi prin costuri economico-sociale ridicate, tuberculoza, alături de malarie şi de infecţia HIV, constituie unul dintre obiectivele principale de combatere pe plan mondial şi o problemă primordială de sănătate publică continuând să rămână o boală cu o condiţionare socio-economică semnificativă. În acest sens, la nivel mondial a fost elaborată Strategia Mondială pentru stoparea tuberculozei, care îşi propune extinderea şi intensificarea DOTS (tratament sub strictă observaţie), abordarea TB/HIV şi a MDR-TB (tuberculoza multi-drog rezistentă).
            Tuberculoza a reprezentat o problemă de sănătate publică încă din secolul 19, boala fiind responsabilă de 1/3 din decese în Europa. O dată cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, în anii 1940, s-a crezut că tuberculoza va fi eradicată. După o scădere constantă a incidenţei, care a continuat până în anii ’80, ulterior s-a constat o recrudescenţă a bolii cauzată se pare de extinderea pandemiei SIDA, dar şi de pauperizarea unui segment tot mai mare al populaţiei.
            În present, tuberculoza afectează aproximativ 10 milioane de persoane anual (trei sferturi dintre acestea trăind în ţările lumii a treia), din care mai mult de jumătate ar fi contagioase, iar aproximativ 3 milioane de oameni mor în fiecare an. Astfel, tuberculoza este a 2-a cauză infecţioasă de deces în lume, doar infecţia HIV făcând mai multe victime.
            Astăzi, se estimează că aproximativ 1/3 din populaţia globului este infectată cu bacilul Koch, iar la cca 5-10% dintre aceştia infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Creşterea numărului de cazuri de tuberculoză pe plan mondial se datorează unei serii de factori :
-  sporirea numărului de imigranţi din ţările în care tuberculoza este endemică
-  pandemia SIDA
-  apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice, generând TB – MDR.
            În ţările dezvoltate, incidenţa tuberculozei este mai mare la persoanele vârstnice ( prin activarea unor focare infecţioase latente pe măsură ce sistemul imunitar slăbeşte cu înaintarea în vârstă), în timp ce în ţările cu nivel economic scăzut, boala este mai frecventă la tineri.
            Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet sau inadecvat este deosebit de periculos, bolnavii putând rămâne contagioşi prin întreruperea tratamentului înainte de termen, iar bacteriile putând dezvolta o rezistenţă la medicamente. Mai mult decât atât, persoanele pe care le pot infecta, vor dezvolta la rândul lor o forma de tuberculoză multi-drog-rezistentă. De aceea este necesară informarea constantă a populaţiei cu privire la acestă problematică, pentru stabilizarea situaţiei epidemice şi reducerea răspândirii.

            Semnele şi simptomele care pot atrage atenţia asupra unei tuberculoze sunt :
- tuse cu sau fără expectoraţie care persistă mai mult de 3 săptămâni
- subfebrilitate sau febră
- dispnee (greutate în respiraţie)
- uneori dureri toracice
- oboseală
- lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
- transpiraţii nocturne
- uneori expectoraţie cu sânge (hemoptizie)
            Din păcate, peste 50% din cazuri, nu prezintă nici un simptom, o lungă perioadă de timp. Tusea este cel mai frecvent simptom de tuberculoză. Deoarece debutul este insidios, persoana infectată pune de multe ori tusea pe seama fumatului sau a unei viroze recente.
            A devenit o realitate faptul că, oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, sărac şi bogat deopotrivă. Deşi este o boală veche de mii de ani, omenirea nu a ajuns încă să înţeleagă fenomenul tuberculoză în toată complexitatea sa. De aceea OMS a declarat tuberculoza o “urgenţă mondială” întrucât, omul bolnav de tuberculoză activă pulmonară sau extrapulmonară este în acelaşi timp rezervorul şi agentul transmiterii bacilului Koch. O singură persoană bolnavă de tuberculoză poate infecta alte 10-15 persoane într-un an. La fiecare 10 secunde undeva în lume o persoane moare de tuberculoză şi la fiecare 4 secunde cineva se îmbolnăveşte de tuberculoză.
            În România, anual se înregistrează aproximativ 110-115 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. Comparativ cu ţările UE, România înregistrează cele mai mari valori ale incidenţei tuberculozei, situându-se după Kirghistan şi Kazahstan. Cu toate acestea, în ultimii 6-7 ani s-a înregistrat o scădere a incidenţei tuberculozei, aceasta petrecându-se pe seama scăderii cazurilor noi.
20140324 150510


Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, accesaţi:
http://www.stoptb.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu