9 octombrie - Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului




Memorialului Victimelor Holocaustului din Romania a fost inaugurat la 8 octombrie 2010, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului. Realizarea Memorialului a fost iniţiată in anul 2005, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, ca expresie a datoriei de a recunoaşte si de a asuma crimele comise in timpul celui de-al doilea război mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rome.


In urma unui concurs internaţional de creaţie plastică, proiectul prezentat de sculptorul Peter Jacobi a fost desemnat drept câştigător, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexa si completa a ceea ce a reprezentat Holocaustul in Romania. Ansamblul cuprinde o incinta memoriala, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa si Bucureşti (strada Sevastopol) si 5 sculpturi amplasate in jurul incintei centrale: Coloana Memoriala, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David si Epitaf.
Memorialul Victimelor Holocaustului din Romania se afla la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani, din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...