Este data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc
Pe 5 iunie, se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823).
Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.
Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.
De asemenea, în toate unitățile de învățământ au loc manifestări menite să pună în valoare tradiția și împlinirile școlii românești.
Instituirea aceste zile a învăţătorului a fost aprobată în 9 octombrie 2007 de Parlament şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.
Datele de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și 5 iunie (Ziua Învățătorului) au fost introduse și marcate distinct în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”).
De asemenea, structura anului școlar 2014-2015 prevede ca, pe 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și pe 5 iunie (Ziua Învățătorului), unitățile de învățământ și inspectoratele școlare să desfășoare manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.
Ziua Învăţătorului a fost instituită ca manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic si cultural, anual, pe data de 5 iunie, conform Legii 289/2007, aprobate de Parlament.
Ziua Învăţătorului este cea mai veche sărbătoare laică, fiind datată iniţial pe 30 iunie deoarece la această dată, în anul 1927, Tribunalul Ilfov a autentificat statutul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, prin care se oficializa şi finaliza atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari.
În perioada interbelică sediul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România s afla în Bucureşti pe strada Sfinţii Apostoli. Datorită acestui fapt de atunci cadrele didactice din România s-au simţit onorate să fie serbate în fiecare an chiar de ziua Apostolilor. Şi poate că nimic nu e întâmplător pentru că astăzi să fi dascăl este cu adevărat o misiune de apostolat, iar în 1923, la un congres al lor, învăţătorii au fost numiţi „cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubire de moşie”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu