Ziua de 1 iunie este de fapt Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă astăzi este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Variantele globale majore includ Ziua Universală a Copilului din data de 20 noiembrie, după recomandarea Naţiunilor Unite.
Ziua Universală a Copilului
Ziua Universală a Copilului are loc anual la 20 noiembrie. Prima dată proclamată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în 1954, a fost înfiinţată pentru a încuraja toate ţările să instituie o zi, în primul rând pentru a promova schimbul reciproc şi înţelegerea în rândul copiilor şi în al doilea rând să iniţieze acţiuni pentru a beneficia şi promova bunăstarea copiilor din întreaga lume.
Ziua promovează obiectivele prezentate în Carta pentru bunăstarea copiilor. La data de 20 noiembrie 1958 Naţiunile Unite au adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului. Ulterior, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la drepturile copilului, tot la 20 noiembrie 1989.
Razboi: Copiii resimt efectele razboiului si sufera traume fizice si psihologice. Urmatoarele incalcari sunt descrise in termenul de "copii si conflictele armate": recrutarea si soldatii-copii, uciderea/mutilarea copiilor, rapirea de copii, atacurile asupra scolilor/spitalelor, interzicerea accesului umanitar la copii.
Munca: In prezent, exista aproximativ 153 de milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 care sunt obligati sa munceasca. Organizatia Internationala a Muncii in 1999, a adoptat interzicerea si eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor, inclusiv sclavia, prostitutia copiilor si pornografia infantila.
1 iunie – Ziua Copilului in multe tari
Cele mai multe tari celebreaza astazi Ziua Copilului in data de 1 iunie. Alaturi de Romania, alte 47 de tari celebreaza copii la aceeasi data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu