Este numită de popor Prier (de la latinescul aprilis) și Florar. Aprilie, ca și celelalte nume oficiale ale lunilor, e de origină slavo-greacă, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române. Este posibil ca această lună să se fi numit inițial ''aphrilis'', nume ce deriva din Afrodita, zeiță din mitologia greacă.
În timpul romanilor, Nero a redenumit ''Aprilis'' (aprilie) — ca ''Neroneus''. Înainte de anul 700 î.Hr., luna aprilie era a doua lună a anului în calendarul roman și avea 29 de zile. După ce Iulius Cezar a introdus calendarul iulian în 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile și devenea a patra lună a anului.
Soarele — Luna
Soarele: la începutul lunii răsare la ora 6 h 58 m și apune la ora 19 h 42 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 6 h 07 m și apune la ora 20 h 19 m.
Luna — reprezintă perioada de timp cât durează o rotație a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute și 3 secunde, aproximativ 29 zile și jumătate. În această mișcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.
Fazele Lunii: la 04 aprilie — Lună Plină (Luna începe să descrească), 15 h 06 m; la 12 aprilie — Luna la Ultimul Pătrar, 06 h 44 m; la 18 aprilie — Lună Nouă (Luna începe să crească), 21 h 57 m; la 26 aprilie — Luna la Primul Pătrar, 02 h 55 m.
La 4 aprilie se produce o eclipsă totală de Lună (03 h 29 m), vizibilă în Asia, Australia, Oceanul Pacific, America de Nord și America de Sud, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
La 21 aprilie se face trecerea în semnul zodiacal ''Taur''.
Tradiția populară
În tradiția noastră populară, luna aprilie se numește: prier, florariu, traista-n băț.
În tradiția noastră populară, luna aprilie se numește: prier, florariu, traista-n băț.
Conform site-ului artatraditionala.ro/blog/, luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor și turmelor de vite. Continuă semănăturile de primăvară, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară țarcurile și oboarele pentru vite.
Când vremea e înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături, potrivit prezicerilor din tradiția populară, aprilie anunță sărăcie, recolte slabe. Dacă vremea este frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri, iar vara va fi furtunoasă, potrivit site-ului
.
Sărbătorile din aprilie cu dată fixă sunt: Ziua Păcălelilor, Antipa, Sângiorzul Vacilor, Sângiorz, Marcul Boilor, iar cele cu dată mobilă: Lăzărelul, Moșii de Florii, Floriile, Joimari, Paștele, Paștele Blajinilor, Matcălăul, Ropotinul Testelor, care cuprind numeroase obiceiuri și practici tradiționale grupate în două scenarii rituale de înnoire a timpului: Paștele și Sângiorzul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu