De alimentele nesigure este legată de moartea a
aproximativ 2 milioane de persoane anual - inclusiv mulți copii. Produse
alimentare care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau
substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de
la diaree la cancer.
În fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări
ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în
procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii
noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de
siguranță alimentară. Creșterea posibilităţilor de a călători şi a
comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare
ce se poate răspândi la nivel internațional.
Tema pentru Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este SIGURANŢA ALIMENTARĂ
Aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai globalizată,
necesitatea de a consolida sistemele de siguranță alimentară în și între
toate țările devine din ce în ce mai evidentă. Acesta este motivul
pentru care OMS promovează eforturile de îmbunătățire a siguranței
alimentare, de la fermă până la farfurie.
OMS ajută țările în vederea prevenirii, detecţiei și a răspunsului la
focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu
Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale referitoare
la produsele alimentare, orientări și coduri de practică care să acopere
toate principalele alimente și procese.
Împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și
Agricultură (FAO), OMS avertizează țările aflate în situații de urgență
privind siguranța alimentară, prin intermediul unei rețele de informații
internaționale.
Cinci metode pentru o hrană mai sigură
Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca
această responsabilitate să existe de-a lungul lanțului de producție
alimentară - de la fermieri și producători, la furnizori și consumatori.
Cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru
furnizori și consumatori pentru manipularea și prepararea hranei:
• 1: Păstrați igiena alimentelor;
• 2: Separaţi alimentele crude de cele preparate;
• 3: Preparaţi alimentele cu grijă;
• 4: Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;
• 5: Utilizați apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.
Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este o ocazie de a alerta persoanele care
lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători,
firme de retail, practicieni de sănătate - precum și consumatorii -
despre importanța siguranței alimentare. Fiecare poate juca un rol în a
asigura că ce avem în farfurie este sigur şi poate fi mâncat fără grijă.
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei
zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 ziua mondială a sănătăţii a
fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind
acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită
temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de
care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Începând cu 1950 la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii
reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra
unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea
Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Incepand
cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at:
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand
cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at:
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand
cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at:
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu