Sarbatoarea de Halloween - scurt istoric



     In jurul anului 100 i.Hr., celtii, locuitorii Irlandei aveau o mare sarbatoare pe 31 octombrie. 

 

 

  Sarbatoarea se numea Samhain si celebra sfarsitul anului si al secerisului, urmand ca pe 1 noiembrie sa inceapa noul an. Celtii aveau doua mari zeitati: zeul soare si zeul mortii. In aceasta zi, soarele era mult mai slab si incepea sa devina mai puternic zeul mortii, care urma sa fie stapanul lumii in urmatoarele luni. Astfel, festivalul Samhain sarbatoarea sfarsitul „jumatatii luminoase” a anului si inceputul „jumatatii intunecate”.

 

 


Celtii credeau ca in noaptea de 31 octombrie, valul care separa pe cei vii de cei morti este cel mai subtire si spiritele celor morti, precum si spiritele rele intra in lumea celor vii. Stramosii familiei erau cinstiti si invitati acasa, in timp ce spiritele rele erau gonite. Ei mai credeau ca aceste spirite pot chinui oameni, pot ucide animale sau pot fura copii. Se crede ca nevoia de a indeparta spiritele rele a dus la purtatul de costume si masti. Ei indepartau spiritele rele deghizandu-se ei insisi in spirit rau pentru a le evita. 

 

 

Ca sa evite aceste spirite rele celtii obisnuiau sa le faca daruri acestora sau sa le ofere jertfe, unoeri chiar umane. De asemenea, ei se deghizau in spirite sperand sa deruteze spiritele rele. De aici provine traditia ca, copii sa se degizeze in demoni si sa colinde din casa in casa cerand dulciuri si bomboane.

Focurile de tabara jucau si ele un rol in festivitati. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor taiate erau si ele aruncate in foc. Uneori se aprindeau doua focuri unul langa altul, iar oamenii si animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.

 

In Scotia, rolul spiritelor era jucat de tineri imbracati in alb cu fetele mascate sau innegrite.

 

Numele sarbatorii de Halloween provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental - catolic si protestant, deoarece in aceste culte crestine, ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie.

 

 

Alte informatii despre Halloween gasiti si  pe link-urile urmatoare :

http://www.interferente.ro/Halloween.html

http://www.interferente.ro/Halloween-in-jurul-lumii.html

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...