Sfaturi pentru toți tinerii - Steve Jobs


Pentru copii şi adolescenți, Steve Jobs are câteva sfaturi extrem de preţioase care pot deschide calea spre succesul la care orice tânăr visează şi pe care fondatorul Apple a reuşit să îl atingă.

  • Fă totul cu pasiune. Steve Jobs a vorbit de multe ori despre cât de important este să munceşti cu plăcere, să faci totul cu pasiune, iar atunci când nu îţi place ce faci să continui să cauţi acel lucru care te-ar face fericit. Aşadar, nu face ceva doar pentru că prietenii sau colegii tăi fac acel lucru sau pentru că așa ți se cere.Experimentează cât mai mult până vei descoperi ce te pasionează cu adevărat, care este acel lucru sau acea activitate care te-ar face să îi dedici timpul şi energia ta.
  • Eperimentează şi fii creativ. Nimeni nu poate contesta creativitatea pe care a avut-o părintele Apple. Jobs a inventat ceva care pur şi simplu nu a existat înainte.Copilăria şi adolescenţa sunt pentru a explora cât mai mult, iar riscurile sunt mici – nimeni nu te va penaliza pentru greşeli sau eşecuri, nu vei fi concediat, nu vei ajunge în stradă sau renegat de familie, atunci când îţi vei petrece timpul făcând lucruri care te interesează, despre care eşti curios să afli şi să descoperi mai multe.Fă tot ce îţi trece prin cap fără să ai teama că poţi greşi. Nici nu ştii de unde poate apărea acea idee care să îţi schimbe pentru totdeauna cursul vieţii.
  • Toate cărările sunt neconvenţionale. După o analiză atentă, Steve Jobs a renunţat la facultate, argumentând că nu ştia ce să facă cu viaţa lui atunci și la ce i-ar fi folosit niște studii. Apoi a început să urmeze tot felul de cursuri care îl fascinau cu adevărat.De exemplu, Jobs a povestit cum a decis să urmeze un curs de caligrafie, care, fără să ştie la acel moment, avea să influenţeze multe dintre fonturile pe care Apple le-a oferit peste câţiva ani, când a fost lansat…în garajul lui Jobs. Nu se pune problema să renunţi la şcoală, nu este vorba despre aşa ceva, ci doar să îţi asumi din când în când riscuri şi să faci ce îţi dictează instinctul.De la cursuri, aşa cum a făcut Jobs, până la a-ţi urma pasiunile, cum ar fi dansul, muzica, sportul. Toate se pot transforma, la un moment dat, în povestea vieţii tale.
  • Fiecare are puterea de a schimba lumea. Jobs a fost adoptat de o familie care din păcate nu avea prea multe posibilităţi. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe fondatorul Apple să atingă excelenţa în domeniul în care a făcut istorie. Fiecare are calităţile şi talentele sale, dar pe care trebuie să le cultive și să le exploateze apoi.
  • Există succes în fiecare eşec. Atunci când Steve Jobs a fost concediat de la Apple, a cumpărat Pixar şi
    a obţinut un succes răsunător cu Toy Story şi Finding Nemo. Tehnica animaţiei s-a schimbat şi odată cu această şi industria cinematografică.Aşadar, de aici poţi să înveţi să nu mai vezi totul că fiind “sfârşitul lumii”, chiar dacă nu ai obţinut premiul pe care ţi-l doreai, ori nu ai câştigat o competiţie sportivă şi nici măcar atunci când ajungi să fii exclus dintr-o echipă, din care oricum simţi că nu faci parte.
  • Ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. În 1996, Apple a cumpărat NeXt şi printr-un joc uimitor al destinului, Steve Jobs ajunge din nou la Apple şi pune umărul la refacerea companiei.Ce poţi învăţa de aici? Că atunci când o uşă se închide, nu este obligatoriu că ea să rămână închisă pentru totdeauna şi oricând poate apărea acea oportunitate care să te ajute să creşti. Învaţă ceva nou de fiecare dată când ai ocazia pentru că mai devreme sau mai târziu îţi va folosi şi poate te va ajuta chiar să descoperi în tine talente nebănuite.
  • Nu se știe niciodată… Atunci când Steve Jobs a inventat computerul, acesta nu mai fusese făcut până atunci. Atunci când s-a lansat Toy Story, animaţia a fost prima de acest gen.Nimic asemănător cu Ipod-ul nu mai fusese văzut înainte că Steve Jobs să îl inventeze. Astfel, atunci când vrei să îţi descoperi darul cu care ai fost înzestrat mergi pe drumul tău şi nu copia, nu te inspira, nu urma căi bătătorite de alţii pentru că nu vei reuşi astfel să te remarci prin ceva ce te face unic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...