DEZASTRUL DE LA CERNOBAL






              Praful radioactiv a cazut sub forma de ploaie pe intinderi mari de paduri si teren agricol pe intreaga emisfera nordica, unde o mare parte din el a ramas. Efectele continue pe care le-a avut explozia de la Cernobal asupra sanatatii umane, asupra economiei si a mediului sunt aproape incalculabile.
Efectele sale vor fi simtite timp de multi ani si in viitor.
              Centrala electrica de la Cernobal a fost construita in 1977 la Pryp’yat, la cateva mile distanta de Cernobal, aproape de granita intre Bielorusia, Rusia si Ucraina, atunci apartinand URSS. Proectarea celor 4 reactoare de la fabrica de la Cernobal a fost cruciala pentru succesiunea de evenimente care  a dus la iesirea de sub control a Unitati 4 in timpul accidentului. Acest tip de reactor cu apa presurizata nu a fost construit in afara URSS –ului si era foarte diferit   de reactoarele folosite in alte parti ale lumii pentru ca era conceput pentru a produce plutoniu pentru explozibili nucleari precum si energie electrica.


             
              CONSTRUCTIE NEOBISNUITA
              Asemenea altor centrale electrice nucleare proiectul sovietic avea  un miez de reactor care continea tije de combustibil radioactiv de uranium. In reactoarele de la  Cernobal au fost folosite ca moderator blocuri de grafit In grafit se aflau incastrate tije de control din bor. Caldura emanata de tijele de combustibil era inlaturata din miez de un agent de racire –in acest caz apa normala aflata sub mare presiune. Apa era pompata in miez unde fierbea  si crea un jet de aburi  extreme de calzi. Apa si aburi erau separate intr-un separator de abur aflat langa miez. Apa era pompata inapoi in miez, iar aburi treceau prin turbine producand energie electrica.
              Accidentul de Cernobal a aparut in timpul unui test in care reactorul mergea pe energie redusa . Testul era programat sa coincida cu o inchidere de rutina a reactorului.  In mod ironic testu era conceput pentru a arata ca in timpul unei intreruperi a energiei electrice reactorul ar functiona in conditii sigure.
              Centrala electrica nucleara de la Cernobal, Ucraina. Fotografia a fost facuta in 1996, la scurt timp dupa o noua scurgere din reactorul in care problemele incepusera cu 10 ani mai devreme.

        

         
              ESECUL TESTULUI
            Controlorii reactorului au estimat ca in timp ce reactorul functiona cu propia putere, apa de racire va fi pompata prin miez cu o viteza suficienta pentru ca reactorul sa functioneze in siguranta.
             Nu se stie exact ce sa intamplat cu Unitatea 4 in secundele dupa inceperea testului .Exploziile si incendiu au distrus o mare parte din dovezi. Nu au supravietuit martori, dar majoritatea au trait mai multe saptamani inainte de a muri si au putut ajuta investigatorii in reconstituirea evenimentelor.Toti ceilalti reactori de aceeasi constructie au fost modificati pentru a impiedica un accident similar.
             Explozia sa produs in jurul orei  01:30 .Aceste explozi au ridicat capacul de pe capsula de beton din jurul reactorului. Aerul a patruns in interior si a reactionat cu moderatorul de grafit fierbinte si radioactiv creand CO gazos inflamabil si incendiind reactorul. In total 8 tone de substante radioactive au fost aruncate din reactor si imprastiate in jurul zonei sau luate de vant.

       Dupa explozia de Cernobal din1986 oamenii de stiinta sovietici din domeniul nuclear au inceput sa lucreze la procesul laborious –si foarte periculos – de a construi un  invelis de siguranta pentru reactorul nuclear distrus .

   


             URMARILE DEZASTRULUI
             Autoritatile sovietice au sperat ca nimeni nu va observa , dar la 27 aprilie locuitorii din Pryp’yat au fost evacuate. Dupa ce au ascuns adevarul ,sovietici au admis ca a avut loc un accident la Cernobal si ca incendiul de la reactor inca nu era sub control. Expunandu-se unui risc foarte mare pompierii au incercat sa opreasca scurgerile de radiatii .
             Trei oameni murisera in  explozie . Alti 29 au murit in saptamaniile urmatoare  din cauza arsurilor si bolilor provocate de radiatii. Aaproximativ 200 de mii de alti oameni care locuiau in zonele din jur  au primit doze mari de radiatii si arsuri. Praful radioactiv a cazut sub forma de ploaie pe toata Ucraina, Bielorusia si Rusia .Norul a transportat praf chiar si in Siberia,Iran , Arabia, Franta , Italia, Marea Britanie etc. Multe tarii au fost nevoite sa distruga toate plantele comestibile cultivate in zonele de contaminare. Multe dintre restrictii mai sunt vizibile si astazi. Fauna a fost grav afectata de radioactivitate, Multe defecte de nastere  au fost inregistrate in randul animalelor salbatice  si domestice, in mod similar copii nascuti chiar dupa accident au avut o incidenta neobisnuit de mare de probleme clinice.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...