17 iunie – Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii



Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei este sarbatorita in fiecare an pe 17 iunie, peste tot in lume. Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stoparii sau incetinirii procesului de desertificare si de a aduce acest subiect pe agenda internationala de mediu. 17 iunie reprezinta o ocazie de a sublinia ca exista solutii si ca desertificarea poate fi diminuata daca solutiile sunt implementate adecvat, cu participarea comunitatii si cooperarea tuturor partilor implicate. 




Desertificarea si seceta reprezinta provocari la nivel global, in special in zone sarace precum Africa. Desertificarea si seceta afecteaza dezvoltarea durabila intrucat sunt asociate cu saraciesanatate si alimentatie precara, lipsa de alimente, precum si cu probleme ce rezulta din migratia sau stramutarea persoanelor din zonele afectate. 

Unele tari, precum Statele Unite ale Americii, au creat sisteme de avertizare asupra potentialelor perioade de foamete. Aceasta avertizare se face pe baza unei tehnologii ce analizeaza terenurile agricole si estimeaza potentialele diminuari ale recoltelor, in functie de conditiile de mediu si clima. O solutie pentru atenuarea acestei tendinte este de a planta copaci. Reimpadurirea poate reduce infiltrarea anumitor nutrienti in sol si poate spori fertilitatea pamantului. Astfel reimpadurirea poate ajuta la stimularea productiei de hrana. 




Desertificarea reprezinta o problema pentru reducerea saraciei intrucat de obicei desertificarea reprezinta o scadere a terenurilor arabile, o diminiuare a productiei agricole la nivel de tara si o scadere a cantitatii de alimente disponibile. Aceste lucruri duc mai departe la subnutritie si foamete cronica. In Angola de exemplu pierderea terenurilor agricole a dus la o pierdere de 8% din produsul intern brut (suma valorii de piata a marfurilor si serviciilor destinate consumului, produse intr-o tara intr-un an). In Angola, 31% din copii au sub greutatea optima iar mortalitatea infantila este mare. Angola se afla intr-o stare alarmanta conformindexului global al foametei. 

Deşertificarea este procesul de degradare a terenurilor provocat de variaţiile de climă şi impactul uman. Ea afectează în special terenurile uscate care sunt deja fragile din punct de vedere ecologic.
Deşertificarea are loc în zonele de uscat în care pamântul este deosebit de fragil, unde căderile de ploaie sunt rare şi climatul aspru. Rezultatul este distrugerea stratului fertil, urmată de pierderea capacităţii solului de a susţine recolte, păşuni sau alte activităţi umane. Cele mai evidente efecte ale deşertificării sunt degradarea pădurilor şi scăderea producţiei de alimente. Seceta şi deşertificarea au ca rezultat sărăcia şi foametea.
Aproape 3,6 miliarde din cele 5,2 miliarde hectare de uscat arabil din lume au suferit de eroziune şi degradarea solului. Aceasta reprezintă un sfert din terenurile din întreaga lume – o suprafaţă de trei ori mai mare decât Europa. În peste 100 de ţări, 1 miliard de oameni din populaţia lumii de 6 miliarde sunt afectaţi de deşertificare.



Sursa: Unccd.int

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...