Cum ajuti copilul sa-si depaseasca timiditatea



Faptul că un copil se naşte cu anumite trăsături, cum este timiditatea, de pildă, este o abordare nouă în parenting. Până de curând, experţii erau de părere că mediul este cel care modelează comportamentul şi temperamentul copilului. În prezent, se consideră că ambii factori - atât influenţele genetice, cât şi de mediu - influenţează comportamentul.

În cazul în care timiditatea este una dintre trăsăturile dominante ale copilului tău, există câteva modalităţi să-i vii în ajutor. 

Fii tu însăţi un model !
Fii comunicativă, salută, răspunde la întrebări, priveşte în ochii oamenilor atunci când vorbeşti cu ei. 

Fii atentă !
Fii atentă şi identifică situaţiile care-l fac pe copil să fie retras. Odată ce le-ai identificat, discută cu copilul tău despre ele şi găsiţi împreună o cale de rezolvare. Un copil care a fost mereu considerat dotat, extrem de inteligent şi, prin urmare, ai avut mereu aşteptări mari de la el poate dezvolta frică de eşec. În acest caz, temperează-ţi puţin aşteptările, fii realistă şi nu pune presiune pe umerii lui. 



Tipuri de personalitate si ameliorarea comunicarii intre noi si copiii nostri 

Joc pe roluri
Inventează o situaţie-problemă, care-l face agitat, şi jucaţi-o pe roluri. Poate că o să i se pară caraghios să se prefacă să spună "La mulţi ani" la o petrecere imaginară sau să-şi imagineze că salută o echipă de fotbal, dar acest lucru îl ajută să devină mai încrezător. 

Găseşte-i locul potrivit 
Copilul timid îşi găseşte cu greu locul într-un grup. Pentru a-i face sarcina un pic mai ușoară, încurajează-l să se implice într-o activitate extraşcolară. Cheia este să găseşti ceva care se potrivește intereselor sale - un loc în care face parte dintr-un grup (lecții de înot sau tabere de cercetași), dar în care contează şi valoarea individuală. Odată ce el își dă seama că are talent, încrederea lui va creşte proporţional cu entuziasmul. Dacă îţi respinge sugestiile, nu forţa nota. Vino în continuare cu idei noi și, în cele din urmă, îşi va găsi activitatea potrivită. 

3 tipuri de invatare. Descopera cum invatata copilul tau 

Trebuie să ştii când să te retragi
Este o linie fină de demarcaţie între a-ţi ajuta copilul să-şi depăşească timiditatea și să-l hărțuiești cu îndemnuri şi sfaturi pentru a fi mai deschis. Nu uita că felul în care se comportă este determinat şi de stilul de parenting! Atâta timp cât are câţiva prieteni, arată fericit şi face faţă colectivităţilor (grădiniţă sau şcoală) nu trebuie să te îngrijorezi! 




Sursă: www,babycenter.com,
 Adaptare: Adina Gruia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...