Povestea adevaratului iepuras de Paste

 

Povestea incepe demult, demult … cu … a fost odata ca niciodata o familie de iepurasi: mama, tata si cei sapte copii ai lor. Si Dumnezeu a randuit ca din aceasta familie sa fie ales iepurasul de Paste.

 Si pentru ca parintii nu stiau care dintre ei va fi adevaratul iepuras, au hotarat sa-i supuna unui test. Mama a luat atunci un cos cu oua, diferit colorate, si-a chemat copilasii in jurul ei si a inceput sa-i spuna celui mai mare:

- Te rog, ia un ou din cosul acesta si du-l in gradina, acolo unde copiii au pregatit cuiburile.

Primul iepuras a luat oul de aur si a fugit cu el in padure, peste rau, peste poiana, peste campie, pana a ajuns la gradina. Cand sa sara gardul, iepurasul a facut un salt prea mare, oul i-a scapat si s-a spart. S-a intors acasa suparat iar mama lui i-a spus:

- Iepuras, iepuras, in gradina n-ai intrat,

Nu esti tu cel asteptat !


 

Al doilea iepuras a luat oul de argint, a fugit cu el in padure, a trecut peste rau, prin poiana si cand a ajuns in campie s-a intalnit cu o cotofana iar aceasta i-a spus:

- Da-mi, te rog, oul sa-l privesc mai bine, n-am vazut niciodata un ou atat de frumos!, dar pana cand el sa se gandeasca daca sa-l dea sau nu, cotofana a luat oul si a zburat cu el in cuib.

Cel de-al treilea iepuras a luat oul de ciocolata, a fugit cu el in padure si deodata s-a intalnit cu o veverita care zburda voioasa prin crengile unui copac. Veverita l-a intrebat:

- E bun oul ?

- Nu stiu, eu il duc copiilor !

- Lasa-ma sa-l privesc si sa gust putin din el. Dar pentru ca oul a fost tare bun veverita l-a mancat pe tot.

Al patrulea iepuras a luat oul pestrit, pictat cu picatele si a fugit cu el prin padure dar cand a ajuns la rau, vrand sa-l treaca peste un trunchi de copac, incepu sa se oglindeasca in apa, ca intr-o oglinda si uitand de ou il scapa in apa. Cand s-a intoars acasa mama lui i-a spus ca si celorlalti frati :

- Iepuras, iepuras, in gradina n-ai intrat,

Nu esti tu cel asteptat !

 

Al cincilea iepuras lua oul galben, fugi prin padure dar acolo se intalni cu vulpea, care ii spuse:

- Vino pana la vizuina mea sa le arati si puilor mei minunatia asta de ou!

Puii de vulpe cum au vazut oul, au inceput sa se joace cu el, pana cand oul s-a spart.

Al saselea iepuras lua oul albastru si fugi cu el pana cand se intalni cu alt iepuras. De bucurie lasa oul jos si incepura sa se joace impreuna, si cum se jucau ei voiosi din neatentie au spart oul.

Ajuns acasa mama lui i-a spus:

- Iepuras, iepuras, in gradina n-ai intrat,

Nu esti tu cel asteptat !

 

Toata familia iepurasilor era suparata, pana acum nici un iepuras nu a reusit sa duca oul copiilor in cuibul pregatit de acestia ... Cel mai mic dintre iepurasi trebuie sa-si incerce norocul. E randul lui sa porneasca pe drumul care duce spre cuibul din iarba pregatit de copii.

Al saptelea iepuras, cel mai mic copil al familiei a luat ultimul ou, un ou rosu, a alergat cu el prin padure, s-a intalnit si el cu un iepuras dar nu s-a oprit la joaca. Apoi s-a intalnit cu vulpea, pe care a ocolit-o, a trecut cu grija peste rau. Cand a ajuns in campie s-a intalnit cu cotofana, care zbura o vreme dupa el, dar iepurasul ii spuse ca e grabit si cotofana il lasa sa mearga mai departe. Asa a ajuns el cu bine in gradina casei si cu mare atentie a pus oul in cuibusorul pregatit de copii in iarba.

 

Cand s-a intors acasa mamica lui fericita i-a spus:

- Iepuras dragalas,

In gradina ai intrat,

Tu erai cel asteptat!

Si asa, parintii au aflat care din cei sapte copii ai lor merita sa fie adevaratul Iepuras de Pasti. Totul s-a intamplat demult, dar Iepurasul de Paste mai traieste si astazi si aduce in fiecare an de Pasti oua tuturor copiilor cuminti si le ureaza Paste fericit si mesajul Hristos a inviat!

 

[ FOTO ] Școala Altfel - TOMBOLA IEPURAȘULUI - 2015

Multumim sponsorului nostru pentru sufletul mare ! 

Multumim PATRICK B. !




























7 aprilie – Ziua Mondiala a Sanatatii


 Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.




De alimentele nesigure este legată de moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual - inclusiv mulți copii. Produse alimentare care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer. În fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară. Creșterea posibilităţilor de a călători şi a comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare ce se poate răspândi la nivel internațional.

Tema pentru Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este SIGURANŢA ALIMENTARĂ



Aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai globalizată, necesitatea de a consolida sistemele de siguranță alimentară în și între toate țările devine din ce în ce mai evidentă. Acesta este motivul pentru care OMS promovează eforturile de îmbunătățire a siguranței alimentare, de la fermă până la farfurie.
OMS ajută țările în vederea prevenirii, detecţiei și a răspunsului la focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale referitoare la produsele alimentare, orientări și coduri de practică care să acopere toate principalele alimente și procese.
Împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), OMS avertizează țările aflate în situații de urgență privind siguranța alimentară, prin intermediul unei rețele de informații internaționale.

Cinci metode pentru o hrană mai sigură

Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca această responsabilitate să existe de-a lungul lanțului de producție alimentară - de la fermieri și producători, la furnizori și consumatori.
Cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru furnizori și consumatori pentru manipularea și prepararea hranei:
• 1: Păstrați igiena alimentelor;
• 2: Separaţi alimentele crude de cele preparate;
• 3: Preparaţi alimentele cu grijă;
• 4: Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;
• 5: Utilizați apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.


Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este o ocazie de a alerta persoanele care lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători, firme de retail, practicieni de sănătate - precum și consumatorii - despre importanța siguranței alimentare. Fiecare poate juca un rol în a asigura că ce avem în farfurie este sigur şi poate fi mâncat fără grijă.
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 ziua mondială a sănătăţii a fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Începând cu 1950 la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf

Lacrimioara (Convallaria majalis)

Lacrimioara (Convallaria majalis) este o planta ierboasa, perena, cu rizom orizontal, cilindric, articulat si ramificat, galben-brun. Lacrimioara are numeroase denumiri populare, dintre care amintim: cercelusi, clocotele, clopotei, coada cocosului, cuprina de padure, dumbravioara, floarea turcului, flori domnesti, georgite, iarna margaritarului, margaritar, margea, paharute, suflete etc. 

 

Baza tulpinii este inconjurata de ramasitele tecilor din anii precedenti. Deasupra lor se formeaza 3-6 teci tubuloase, albe sau rozee, ce corespund anumului curent de vegetatie. La subsuoara ultimei teci, care de fapt este si cea mai lunga, ia nastere tuplina florifera. In mos obisnuit, planta are o frunza in primul an de viata si doua, uneori trei, frunze petiolate, cu limbul eliptic-lanceolat, in anii urmatori, care depasesc lungimea inflorescentei. Pe ele nervurile sunt arcuite si convergente. Tulpina florifera este inalta de 15-25 cm, uneori poate ajunge chiar la 40 cm.

 

Inflorescenta este un racem simplu, in structura caruia exista 5-15 flori albe pedicelate, nuante, frumos mirositoare. Lacrimioarele infloresc in lunile mai-iunie. 

Fructul este o baca rosie, cu diametrul pana la 2 cm.

 

 

Vegeteaza prin padurile de foioase, mai ales in strajere, prin tufarisurile luncilor din zonele de campie si de dealuri. Cel mai adesea prefera solurile brune sau brun-roscate de padure, cu o buna fertilitate si continut ridicat de calciul.

Frecvent este cultivata ca planta decorativa prin parcuri si gradini. 

 

 

Datorita mirosului sau deosebit si frumos, lacrimioarele sunt folosite in parfumerie si in farmacia popularia si farmacopeea oficinala. Dincolo de faptul ca lacrimioarele sunt deosebite prin aspect, e un fapt de necontestat ca ele emana un parfum deosebit si intens, perceput de oricine datorita prospetimii sale, in principal.

Lacrimioarele au raspandire in Europa, Asia temperata si America de Nord. E bine de mentionat, faptul ca lacrimioarele sunt florile nationale ale Finlandei incepand cu 1967.

 

 

Infatisarea lor e fragila, sensibila, dar totusi reprezinta un simbol al tariei si al rezistentei. Prin infatisarea lor delicata, parca transmit un mesaj de incurajare. In Japonia, de exemplu, lacrimioarele au un specific apare - al reinnoirii, iar pentru crestini vorbim despre un simbol al purificarii prin suferinta. Legendele circula, iar parerile sunt impartite: unii spun ca lacrimioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden, iar altii sunt de parere ca lacrimioarele au aparut in urma lacrimilor Fecioarei Maria, in momentul crucial al crucificarii lui Iisus Hristos. O legenda vorbeste despre faptul ca lacrimioarele nu infloresc niciodata inainte de sosirea privighetorii, iar inflorirea lor e un cadou pare sa fie un cadou facut acestei pasari cu glas ingeresc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...