Lacrimioara (Convallaria majalis)

Lacrimioara (Convallaria majalis) este o planta ierboasa, perena, cu rizom orizontal, cilindric, articulat si ramificat, galben-brun. Lacrimioara are numeroase denumiri populare, dintre care amintim: cercelusi, clocotele, clopotei, coada cocosului, cuprina de padure, dumbravioara, floarea turcului, flori domnesti, georgite, iarna margaritarului, margaritar, margea, paharute, suflete etc. 

 

Baza tulpinii este inconjurata de ramasitele tecilor din anii precedenti. Deasupra lor se formeaza 3-6 teci tubuloase, albe sau rozee, ce corespund anumului curent de vegetatie. La subsuoara ultimei teci, care de fapt este si cea mai lunga, ia nastere tuplina florifera. In mos obisnuit, planta are o frunza in primul an de viata si doua, uneori trei, frunze petiolate, cu limbul eliptic-lanceolat, in anii urmatori, care depasesc lungimea inflorescentei. Pe ele nervurile sunt arcuite si convergente. Tulpina florifera este inalta de 15-25 cm, uneori poate ajunge chiar la 40 cm.

 

Inflorescenta este un racem simplu, in structura caruia exista 5-15 flori albe pedicelate, nuante, frumos mirositoare. Lacrimioarele infloresc in lunile mai-iunie. 

Fructul este o baca rosie, cu diametrul pana la 2 cm.

 

 

Vegeteaza prin padurile de foioase, mai ales in strajere, prin tufarisurile luncilor din zonele de campie si de dealuri. Cel mai adesea prefera solurile brune sau brun-roscate de padure, cu o buna fertilitate si continut ridicat de calciul.

Frecvent este cultivata ca planta decorativa prin parcuri si gradini. 

 

 

Datorita mirosului sau deosebit si frumos, lacrimioarele sunt folosite in parfumerie si in farmacia popularia si farmacopeea oficinala. Dincolo de faptul ca lacrimioarele sunt deosebite prin aspect, e un fapt de necontestat ca ele emana un parfum deosebit si intens, perceput de oricine datorita prospetimii sale, in principal.

Lacrimioarele au raspandire in Europa, Asia temperata si America de Nord. E bine de mentionat, faptul ca lacrimioarele sunt florile nationale ale Finlandei incepand cu 1967.

 

 

Infatisarea lor e fragila, sensibila, dar totusi reprezinta un simbol al tariei si al rezistentei. Prin infatisarea lor delicata, parca transmit un mesaj de incurajare. In Japonia, de exemplu, lacrimioarele au un specific apare - al reinnoirii, iar pentru crestini vorbim despre un simbol al purificarii prin suferinta. Legendele circula, iar parerile sunt impartite: unii spun ca lacrimioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden, iar altii sunt de parere ca lacrimioarele au aparut in urma lacrimilor Fecioarei Maria, in momentul crucial al crucificarii lui Iisus Hristos. O legenda vorbeste despre faptul ca lacrimioarele nu infloresc niciodata inainte de sosirea privighetorii, iar inflorirea lor e un cadou pare sa fie un cadou facut acestei pasari cu glas ingeresc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...