Closca pe oua
Un jucator legat la ochi se afla in mijlocul celorlalti, jucand rolul unei gaini clocind pe oua.
Pe rand, cate un jucator incearca sa se apropie pentru a fura un ou de la closca. Cel care se află in mijloc trebuie sa identifice directia din care vine hotul, in cazul in care il aude. Jucatorul care reuseste sa se apropie de closca, fara sa fie auzit, devine closca.
Un jucator legat la ochi se afla in mijlocul celorlalti, jucand rolul unei gaini clocind pe oua.
Pe rand, cate un jucator incearca sa se apropie pentru a fura un ou de la closca. Cel care se află in mijloc trebuie sa identifice directia din care vine hotul, in cazul in care il aude. Jucatorul care reuseste sa se apropie de closca, fara sa fie auzit, devine closca.
Incremeneste, statuie! (de la 6 ani)
Se joaca dup ace s-a intunecat sau intr-o incapere intunecoasa, in 4 sau mai multi jucatori si tot ce ai nevoie este o lanterna.
Se zice ca esti intr-un muzeu plin cu statuete care stau in diferite pozitii, dar care au voie sa se miste doar cand sunt in intuneric. Oricine se misca atunci cand este luminat, iese afara din joc. Unul dintre copii este Ghid in acest muzeu si conduce un Vizitator.In timp ce le lumineaza cu lanterna, ghidul da explicatii despre statuette, ceea ce presupune timp mai mult pentru copiii-statueta sa stea nemiscati.
Sfat! Pentru o impresie artistica si mai mare, poti "imbraca" statuetele cu cearceafuri albe.
Adevarat sau fals (de la 4 ani)
Imparte copiii in doua tabere - Trupa Adevarului si Detectorii de minciuni.
Alege un Strigator. Imparte locul de joaca in doua. Jucatorii sunt asezati in linie dreapta, fata in fata, dar pe terenul celeilalte trupe. Strigatorul face un anunt. Unul adevarat, "Alex are pantofii rosii", sau unul fals "Dupa 8 urmeaza 10!". Daca anuntul e adevarat, Trupa Adevarului incearca sa prinda cate un membru din ceilalti. Cand e fals, invers. Cei prinsi devin membri in echipa adversa. Daca urmaritii ajung pe terenul lor fara sa fie prinsi, sunt "salvati". Sfat! Un teren de baschet sau nisipul plajii e grozav!
Am pierdut o batistuta...
Se joaca in cel putin patru copii. Ai nevoie de o batistuta (sau un servetel).Copiii stau in cerc, iar unul in afara cercului cu batista sau un servetel se duce roata si canta:Am pierdut o batistuta
Ma bate mamica
Cine-o are sa mi-o deie
Ca-i sarut gurita.
Batista-i parfumata
Se afla la o fata
La o fata frumoasa
Pe care o iubesc.
Dupa ce a fost cantat cantecelul copiii care se tineau de maini inchid ochii si cel care sta in afara cercului pune batistuta in spatele unui copil.Apoi ceilalti copii deschid ochii si fiecare se va uita in spate.Cel care are batistuta trebuie sa-l sarute pe obraz pe cel din afara cercului.Cel care va primi batistuta va inlocui primul copil in afara cercului si tot asa.........si tot asa pana la sfarsitul jocului!
Deschide urechea bine!
Conducatorul jocului alege un copil care trebuie sa stea cu ochii inchisi iar ceilalti cinta:
Deschide urechea bine
Sa vedem ghicesti ori ba?
Cine te-a strigat pe tine?
Hai ghiceste nu mai sta!
Unul dintre copiii care cinta il striga pe nume pe cel cu ochii inchisi, iar acesta trebuie sa ghiceasca cine l-a strigat.Pentru amuzament copii isi pot schimba vocea. Daca cel care a strigat este identificat trece cu ochii inchisi, daca nu, se reia si striga altcineva.
Fulgi de zapada
Varsta: de la 7 ani Numar de participanti: de la
Desfasurarea jocului:
1. Fiecare participant primeste o coala de hartie. (Este important ca copiii sa nu se uite unii la ceilalti in timp ce realizeaza acest joc).
2. Se dau urmatoarele instructiuni:
- sa impatureasca hartia in doua si sa rupa coltul din dreapta sus;
- sa impatureasca hartia din nou in doua si sa rupa coltul din dreapta sus;
- sa impatureasca hartia din nou in doua si sa rupa coltul din dreapta sus;
- sa impatureasca hartia in doua si sa rupa coltul din dreapta sus (daca e prea greu de rupt poate fi lasat asa).
- sa desfaca foaia de hartie.
3. Cereti copiilor sa analizeze fulgii de zapada rezultati observand diferentele dintre foile de hartie ale colegilor. Si de aici se pot pune diferite intrebari pt discutie: Este hartia cuiva indoita incorect? De ce nu? Daca hartiile altor copii sunt indoite altfel decat hartia voastra, inseamna ca sunt oameni rai? De ce nu? Ii judecam pe oameni ca fiind buni sau rai duca cum fac sau nu lucrurile la fel ca noi? Cum ar arata lumea daca toti ar vedea lucrurile la fel?Acest joc subliniaza ideea ca, desi este posibil sa existe perspective diferite asupra unui anumit lucru, aceasta nu inseamna ca doar una dintre ele este corecta. Prin urmare scopul jocului consta in acceptarea pozitiva a diversitatii.
Pasarica muta-ti cuibul
Jocul se joaca cu cel putin 5 copii. Copiii se tin de maini doi cate doi, apoi intre ei intra alt copil. Cand ati facut perechile unul dintre prieteni va ramane fara cuib. Cand conducatorul jocului va spune "Pasarica muta-ti cuibul", atunci fiecare se va muta la alt cuib. Cel care va ramane fara cuib va primi o pedeapsa. Va jucati asa cat vreti.
Podul de piatra
Podul de piatra s-a daramat
A venit apa si l-a luat
Vom face altul pe rau, in jos
Altul mai trainic si mai frumos.
In timpul cantecelului, doi copii care stau fata in fata isi tin mainile impreunate si ridicate formand un pod. Ceilalti copii trec pe sub "pod"(manutele celor 2 copii) cantand. In clipa in care ultimul cuvant din cantecel va fi pronuntat(cuvantul frumos in cazul nostru) cei 2 copii vor lasa mainile in jos , prinzand copilul care trecea pe sub pod in bratele lor. Acel copil nu va mai trece pe sub pod, va sta in spatele unuia dintre cei 2 copii si va astepta pana cand toti ceilalti copii vor fi prinsi si vor face farte din zidul podului.(asezandu-se alternativ de o parte si de alta in spatele copiilor).
Imparate, imparate, cat e ceasul la cetate?
La acest joc trebuie sa se joace cel putin 3 copii.
Se alege un imparat. Copiii se duc mai departe de imparat. Stau toti la aceeasi distanta. Fiecare copil intreaba pe rand: cat e ceasul la cetate?
Imparatul le spune sa faca diferiti pasi, de exemplu:
pasii de furnica - pui piciorul in fata celuilalt,
mamaliga - o saritura invartindu-te,
pestele - o saritura in fata si uriasul - un pas de urias.
Imparatul le poate spune si sa faca pasi inapoi. Primul copil care va ajunge la imparat.......va ocupa tronul.Si tot asa se va juca jocul...
Recunoaste obiectul (de la 5ani)
Se pregateste in prealabil pe masuta legume, fructe,jucarii si alte obiecte, care e bine sa fie acoperite cu o panza pentru a putea fi utilizatepe rand in decursul jocului, fara sa fie vazute de copii. Este chemat la masuta, pe rand cate un copil, i se cere sa inchida ochii si sa ia un obiect de pe masa, sa-l pipaie, sa spuna cum este si cum se numeste. Daca raspunde corect el va fi laudat. Cel ce nu reuseste sa ghiceasca are dreptul sa mai incerce cu alt obiect. Dupa doua incercari nereusite este trimis la loc. In timpul jocului se va mentiona faptul ca vor fi trimisi pentru recunoasterea obiectului copiii care pastreaza cea mai buna disciplina.
Ursul doarme si viseaza....se strang copiii in cerc si se invart in timp ce canta "Ursul doarme si viseaza caci papucii lui danseaza.Ce sa-i dam noi de mancare?Lapte dulce sau cafea, sa prinda pe cine-o vrea!!" La sfarsitul cantecelului se aseaza pe vine si stau nemiscati in timp ce copilul din mijlocul cercului(legat la ochi) alege pe bajbaite persoana care va fi urmatorul urs.
Iesi papucule de sub pat...2 copii fata-n fata se tin de maini si sar incrucisandu-si picioarele si apoi desfacandu-le si canta "Iesi papucule de sub pat, iesi papucule iesi, sa mananci si tu ciresi, iesi papucule iesi!!"
la sfarsit cel cu picioarele incrucisate e cel care a "pierdut"...semnificand ca nu a iesit de sub pat.
A zburat un fluturas
A zburat un fluturaș
Vesel prin livadă
Florile au tresărit
Toate ca să-l vadă.
Se-așeza curtenitor
Crai al dimineții
Și-și alegea dintre flori
Zana frumuseții!
R : La , la, la , la , la , la….
Copiii așezați în cerc reprezintă florile, care încă nu se treziseră dimineața. Copiii stau jos prefăcandu-se că dorm.Un copil ales fluturașul zboară atingand florile , care se trezesc și tresar. Cand se cantă „Se-așeza curtenitor” fluturașul se oprește în fața unei flori făcand o reverență.Fluturașul și floarea aleasă zana frumuseții dansează ,în timp ce copiii bat din palme.Se alege apoi alt fluturaș. Ca recuzită se folosesc niște aripi de fluture și eventual, ecusoane cu flori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu