De alimentele nesigure este legată de moartea a 
aproximativ 2 milioane de persoane anual - inclusiv mulți copii. Produse
 alimentare care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau 
substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de 
la diaree la cancer.
În fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări 
ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în 
procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii 
noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de 
siguranță alimentară. Creșterea posibilităţilor de a călători şi a 
comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare
 ce se poate răspândi la nivel internațional.
Tema pentru Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este SIGURANŢA ALIMENTARĂ
Aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai globalizată, 
necesitatea de a consolida sistemele de siguranță alimentară în și între
 toate țările devine din ce în ce mai evidentă. Acesta este motivul 
pentru care OMS promovează eforturile de îmbunătățire a siguranței 
alimentare, de la fermă până la farfurie.
OMS ajută țările în vederea prevenirii, detecţiei și a răspunsului la 
focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu 
Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale referitoare 
la produsele alimentare, orientări și coduri de practică care să acopere
 toate principalele alimente și procese.
Împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și 
Agricultură (FAO), OMS avertizează țările aflate în situații de urgență 
privind siguranța alimentară, prin intermediul unei rețele de informații
 internaționale. 
Cinci metode pentru o hrană mai sigură
Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca 
această responsabilitate să existe de-a lungul lanțului de producție 
alimentară - de la fermieri și producători, la furnizori și consumatori.
Cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru 
furnizori și consumatori pentru manipularea și prepararea hranei: 
 
• 1: Păstrați igiena alimentelor;
• 2: Separaţi alimentele crude de cele preparate;
• 3: Preparaţi alimentele cu grijă;
• 4: Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;
• 5: Utilizați apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.
Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este o ocazie de a alerta persoanele care
 lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători, 
firme de retail, practicieni de sănătate - precum și consumatorii - 
despre importanța siguranței alimentare. Fiecare poate juca un rol în a 
asigura că ce avem în farfurie este sigur şi poate fi mâncat fără grijă.
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei
 zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 ziua mondială a sănătăţii a 
fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind 
acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită 
temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de 
care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Începând cu 1950 la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii 
reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra 
unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea
 Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Incepand
 cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii 
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra 
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea 
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: 
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand
 cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii 
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra 
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea 
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: 
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf
Incepand
 cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii 
reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra 
unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea 
Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). - See more at: 
http://www.dspjneamt.ro/informatii-utile/educatie-pentru-sanatate/ziua-mondiala-a-sanatatii#sthash.CGOl5HUr.dpuf





Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu