Numărul exact al simţurilor unui om este în continuare destul de disputat, datorită numeroaselor definiţii pentru ceea ce înseamnă simț.
Principalele cinci organe ale simţurilor sunt ochii, urechile, nasul, limba şi pielea. Despre fiecare simț în parte există, de asemenea, lucruri mai puţin ştiute.
- Ochiul uman are capacitatea de a procesa 36.000 de bucăţi de informaţie pe oră. Ochii vor procesa peste 24 de milioane de imagini într-o viaţă.
- Ochiul uman poate recunoaşte lumina unei lumânări chiar şi la o distanţă de 20 de kilometri.
- Pierderea instantanee a auzului apare la 120 de decibeli.
- Omul poate simţi până la 1.000 de mirosuri.
- Simţul mirosului este puternic legat de memorie.
- Femeile au un simt al mirosului mai dezvoltat decât bărbaţii.
- 80% din tot ce experimentăm ca gust este de fapt miros.
- Nu poţi simţi gustul acelor lucruri pe care saliva nu le poate dizolva.
- Spatele este cea mai puţin sensibilă parte a corpului.
- Oamenii clipesc, în medie, de 15 ori pe minut.
- Ochiul uman este făcut din peste două milioane de părţi.
- Nou-născuţii văd totul cu susul în jos până când creierul lor învaţă să proceseze informaţia corect.
- Tensiunea arterială şi bătăile inimii pot fi reduse prin atingere.
- Pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii îşi pierd percepţia asupra gustului. Până la vârsta de 20 de ani, jumătate dintre receptorii gustului dispar.
- Pielea e cel mai mare organ al corpului şi conţine peste 4 milioane de receptori.
- Simţul gustului interacţionează cu alte simţuri şi factori, inclusiv gust, textura şi temperatura.
- Cele cinci gusturi principale sunt: sărat, acru, dulce,amar şi umami (plăcerea gustului)
- Printre cele mai sensibile zone ale corpului sunt buzele, partea din spate a gâtului, vârfurile degetelor şi tălpile picioarelor.
Sursa : aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu