Sistemul muscular

Partile moi si carnoase care imbraca scheletul se numesc muschi. Ei sunt formati din niste firisoare lungi si subtiri numite fibre musculare. Aceste fibre se observa foarte bine la o bucata de carne fripta ori fiarta.


Muschii sunt elastici, adica au darul de a se intinde si de a se strange intocmai ca o gumilastica. Tot din muschi sunt formate si unele organedin interiorul corpului, cum sunt: limba, esofagul, stomacul, intestinele, inima si altele. Muschii sunt organele miscarii.

Cu ajutorul lor purtam picioarele, miscam bratele, intoarcem capul, indoim tunchiul, etc. Unii muschi se misca cu voia si stiinta noastra, cum sunt: muschii bratelor, ai gatului, ai picioarelor, etc., altii insa, cum sunt muschii inimii si muschii stomacului, se misca singuri, fara vointa si stiinta noastra.



Muschii care acopera membrele sunt muschi lungi. Ei sunt prevazuti la capete cu niste coarde albe si elastice, numite tendoane. Cu ajutorul acestor tendoane ei se fixeaza pe oase in asa chip ca un capat al muschiului vine prins pe un os, iar celalalt capat pe osul vecin cu care se incheie. Muschii care acopera fata, pieptul si spatele, precum si muschii care intra in alcatuirea diafragmei, stomacului si a altor organe din interiorul corpului, suntmuschi lati. Toti muschii sunt strabatuti de vase sanguine si de nervi. Sangele, care circula prin vasele sanguine, le procura hrana si caldura, iar nervii ii intetesc la miscare. Cand nervii dintr-un muschi se imbolnavesc, atunci el isi pierde puterea de a se mai misca, iar partea corpului acoperita de un asemenea muschi se paralizeaza.



Muschii se intaresc prin miscari regulate si repetate. Miscarile cele mai potrivite pentru intarirea si dezvoltarea armonica a muschilor sunt miscarile de gimnastica.

Muschii corpului alcatuiesc sistemul muscular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...