19 septembrie – Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

La 15 august 1916 a fost înfiintata, la Bucuresti, prima subunitate de artilerie antiaeriana. 




Prin Ordinul Ministrului Apărării nr. M-140/25.07.2007 pentru modificarea “R.G.-4, Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare”, aprobat prin Ordinul Ministrului Apărării Naţionale nr. M-119/2000, cu modificările şi completările ulterioare şi modificarea şi completarea “Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tradiţii militare şi educaţie civică în Armata României”, aprobate prin Ordinul Ministrului Apărării Naţionale nr. M-124/2005, cu completările ulterioare, s-a modificat data de aniversare a Zilei Artileriei şi Rachetelor Sol-Aer, din 15 august în 19 septembrie.





În data de 19.09.1916, pe timpul executării manevrei de la Flămânda, de către Armata 3, se realizează doborârea primului avion inamic de către bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene calibru 75 mm Deport (nu tunuri terestre adaptate). Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul “Coroana României” în gradul de cavaler.
Această primă victorie antiaeriană a rămas un eveniment cu mare rezonanţă în amintirea artileriştilor antiaerieni. Urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost considerată, în perioada interbelică, Ziua Artileriei Antiaeriene. Evenimentul a fost consemnat şi în numărul din decembrie 1937 al Revistei Aeronauticii şi Marinei.
Modificarea a fost impusă de dorinţa veteranilor de război, a cadrelor în rezervă sau retragere şi a celor în activitate de a aniversa Ziua Artileriei şi Rachetelor Sol-Aer la o dată cu semnificaţii mai puternice, fundamentată prin reuşite pe câmpul de luptă.





Aniversarea Zilei Artileriei şi Rachetelor Sol-Aer la data de 19 septembrie nu are rolul de a diminua importanţa zilei de 15 august 1916 pentru istoria armei, ci va constitui un factor stimulativ pentru calitatea muncii specifice artileriştilor şi rachetiştilor sol-aer.


Sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...