26 SEPTEMBRIE – ZIUA MONDIALA A MUNTILOR CARPATI

Muntii Carpati reprezinta un lant muntos care apartine marelui sistem muntos central al Europei, cu o lungime de 1.500 de km si se intind pe teritoriul Austriei, Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, Romaniei si Serbiei. Muntii Carpati sunt cel de-al doilea lant muntos din Europa, iar cel mai inalt varf din lantul carpatic din Romania este Varful Moldoveanu de 2.544 m, situat in Muntii Fagaras.
Romania detine 40% din lantul carpatic, ceea ce inseamna ca o aproape o treime din suprafata tarii noastre este ocupata de Muntii Carpati. Se estimeaza ca aproximativ 2 milioane de romani traiesc, in prezent, in zona montana in aproximativ 745 de localitati. De-a lungul timpului, Carpatii au generat in imaginatia poporului, mituri si legende fantastice, care se regasesc in obiceiurile si traditiile romanesti. Flora Carpatilor cuprinde 1.350 de specii, dintre care 116 endemice – sunt specii de plante sau animale care se regasesc exclusiv intr-o regiune si care necesita o atentie particulara datorita caracteristicilor habitatului lor.


Ziua Muntilor Carpati ofera prilejul tarilor aflate in acest areal sa colaboreze intre ele pentru indeplinirea diferitelor obiective, care sunt: stabilirea retelelor ecologice din Carpati, managementul durabil al biodiversitatii, eliminarea si prevenirea speciilor straine in ecosistemul din Muntii Carpati si introducerea de organisme modificate genetic, elaborarea si promovarea de inventare regionale ale speciilor si habitatelor, integrarea obiectivelor de conservare si utilizare durabila a diversitatii biologice.
Atat pentru bogatia lor spirituala, cat si pentru cea stiintifica, Muntii Carpati se cuvine a fi sarbatoriti.

Sursa: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...