Lumina albastra poate afecta copiii . ATENTIE LA “TOUCHSCREEN” !


O cercetare interesanta publicata in “Scientific Reports” a investigat efectele folosirii frecvente a tabletelor, smartphone-urilor si laptopurilor de catre copii. Rezultatele sunt ingrijoratoare, in sensul in care folosirea regulata a tehnologiei poate afecta negativ somnul copiilor.

715 de parinti din Marea Britanie au participat la un sondaj online. In cadrul studiului, parintii au raspuns la diverse intrebari despre copiii lor, inclusiv cat timp petrec in fata aparatelor electronice. Studiul a observat o legatura directa intre utilizarea intensa a ecranului tactil al aparatelor electronice si dificultatile de dormit ale copiilor mici. Studiul a concluzionat ca “fiecare ora suplimentara de utilizare a ecranului tactil este asociata cu o reducere generala a somnului cu 15,6 minute.”
75% dintre parintii din acest sondaj au confirmat ca micutii lor, cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, folosesc “touchscreen” (ecran tactil) in fiecare zi. Alte studii au avut rezultate similare si au remarcat ca frecventa utilizarii zilnice creste odata cu varsta. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni utilizeaza echipamente de tip touchscreen în procent de aproximativ 51%, iar utilizarea acestor electronice la varste cuprinse intre 25 şi 36 de luni creste procentul la 92,05%.
Rezultatele acestui studiu nu reprezinta deloc o surpriza, deoarece mai multe studii au fost deja efectuate la adulti pentru a afla corelatia dintre modelele de dormit si timpul petrecut pe touchscreen.

Insa, pericolele majore ale utilizarii in mod frecvent a aparaturii electronice le reprezinta expunerile la radiatiile electromagnetice (care pot provoca cancer) si “lumina albastra” (“blue light”). Expunerea, in timpul noptii, la “lumina albastra” data de ecrane, ii face pe oameni mai atenti, si, prin urmare, ei au o incapacitate mai mare de a adormi. In realitate, expunerea la orice lumina puternica afecteaza somnul. Acest lucru se intampla deoarece impiedica melatonina (hormonul somnului) sa se manifeste. Totusi, lumina albastra este cea mai daunatoare pentru sanatatea oamenilor.
Dar, lumina albastra poate afecta copiii, inclusiv adolescentii, mai mult decat adultii. De aceea, toata lumea ar trebui sa evite electronicele cu cateva ore inainte de a merge la culcare.

Sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...