Cine zice ala este, ca magarul din poveste (Legea Oglindirii)




Traim intr-o casa care in loc de geamuri are oglinzi si fiecare persoana/situatie care ne trezeste o reactie emotionala puternica reprezinta o parte din noi insine pe care o negam si pe care o proiectam in afara nostra.
Fiecare situatie si fiecare om din viata noastra vine sa ne arate ceva despre noi insine.
Daca ar fi sa notam nivelul nostru de evolutie pe o scara de la 1 la 10 si apoi sa ne uitam la oamenii din jurul nostru, vom vedea ca sunt cam la acelasi nivel ca noi.
Legea oglindirii te ajuta sa iti dai seama la ce nivel te afli si iti reveleaza partile din tine care au nevoie de transformare.



Cum poti folosi legea oglindirii pentru a evolua
Aceasta lege m-a sprijinit si ma sprijina in continuare in evolutia mea. Desi este incomoda ( cui ii place sa isi vada defectele sau partile cele mai intunecate?) ea ma ajuta sa imi dau seama ce parti din mine au nevoie de transformare.
Cu timpul, am observat ca ceea ce oglindim se poate imparti in trei mari categorii:
  • partea intunecata
  • lucrurile de care ne temem
  • potentialul neimplinit
Imparteala este facuta pentru a intelege mai bine ce proiectezi in afara ta pentru ca astfel sa te cunosti mai bine si sa integrezi partile ce le negi.



  1. Partea ta intunecata
“Cand te intalnesti cu cineva aminteste-ti ca e o sfanta intalnire. Cum il vei vedea pe el, asa te vei vedea pe tine. Cum te vei purta cu el, asa te vei purta cu tine. Ce gandesti despre el, vei gandi despre tine. “
Un curs in Miracole
Partea intunecata este acea parte din noi pe care nu vrem sa o acceptam pentru ca o consideram rea, rusinoasa, slabă sau pentru ca ne face sa ne simtim vulnerabili.
Credem ca daca ceilalti vor vedea partea noastra intunecata nu ne vor mai iubi si accepta ca inainte.
Dar, tot ce negam in interiorul nostru, proiectam in afara noastra.
Cel mai bun exemplu al manifestarii acestei oglinzi este judecata fata de altii.
Judecam la altii ceea ce nu am accepat inca in noi si vom continua sa facem asta pana vom intelege ca totul este de fapt o proiectie.
Cum spuneam cand eram mici: Cine zice ala este/Ca magarul din poveste.
Ia ca si exemplu un lucru pe care il judeci foarte tare la ceilalti. Sa spunem ca judeci oamenii neseriosi.
Daca judeci oamenii neseriosi iti garantez ca vei intalni multi pana cand vei accepta ca si tu poti fi neserios uneori. Poate nu fata de altii dar poate esti neserios fata de tine insuti.
Inainte de a judeca pe altcineva gandeste-te un pic daca nu cumva omul acela este doar o oglinda care iti arata ceea ce ai nevoie sa accepti la tine.
Tot ceea ce respingi in tine insuti Universul va recrea in afara ta, pentru a-ti arata ce trebuie sa integrezi si transformi la tine.
Nu imi aduc aminte sa fi judecat vreodata pe cineva si sa fi scapat fara ca viata sa ma fi pus cu botul pe labe si fara sa imi arate ca am gresit judecandu-mi semenii pentru ca nu sunt cu nimic mai buna decat altcineva.
Judecam pentru a ne da iluzia ca noi suntem cumva superiori fata de cel judecat, ca sa ne vedem mai buni si sa ne umflam egoul.
Dar daca esti un pic atent la tine, in loc sa iti concentrezi atentia pe ce face altul, vei vedea ca lucrurile pe care le judeci la altii le faci si tu, intr-o masura mai mica sau mai mare.
Daca nu le-ai face si tu, nu le-ai mai da importanta si nu l-ai judeca pe celalalt ci ai simti empatie pentru el si ti-ai dori sa il ajuti. Ce altceva ai putea face pentru un om care se afla in durere ? Dar faptul ca arunci cu pietre in el nu arata decat ca tu esti cel care se afla in durere si are nevoie de ajutor.
Judecata nu e ceva la care lucrezi o data si ai rezolvat problema ci e o munca continua pentru ca mintea e iute iar daca nu esti vigilent si nu preiei controlul o va lua in directii gresite.



  1. Lucrurile de care te temi
Proiectam in afara noastra temerile pe care le avem insa de cele mai multe ori ele sunt nefondate si ne impiedica sa evoluam si sa facem lucrurile la care visam.
Felul in care vedem lumea tine de perceptia mintii noastre. Ceea ce pare inspaimantator pentru noi, pentru altii e floare la ureche.
Cum functioneaza aceasta oglinda? Simplu! De ceea ce ti-e frica de aia nu scapi! Daca ti-e frica sa fii vulnerabil vei proiecta in exterior situatii in care te vei simti vulnerabil.
Datorita fricii tale mintea ta va amplifica totul si frica ta va creste si mai mare si va parea ca te urmareste, pana cand o vei infrunta si vei vedea ca in realitate nu aveai de ce sa iti fie frica.
In afara unui pericol de moarte, frica iti arata ce trebuie sa faci pentru a ajunge unde iti doresti.
Proiectand lucrurile de care ne e frica in afara noastra ele ni se par inspaimantoare iar pe oamenii care le fac ii consideram nebuni, ii admiram sau ii invidiem. Iar asta ne duce la ultima categorie:
  1. Potentialul tau neimplinit
Utima dar nu cea din urma oglinda este cea a potentialului.
Admiratia si invidia sunt doua fete ale aceleasi monede care iti arata ca ai asteptari de la tine insuti care inca nu au fost implinite.
De ce? Pentru ca stii ca poti sa faci si tu aceleasi lucuri ca cei pe care ii admiri sau ii invidiezi. Doar ca…nu le faci. Si aici intervin scuze si justificari care variaza de la om la om.
Intre admiratie si invidie este o linie foarte fina. Diferenta dintre ele tine doar de perceptie.
Invidiem atunci cand consideram ca omul respectiv nu merita ceea ce are si ca noi am merita doar ca el are conditii mai favorabile ca noi si atunci ne simtim nedreptatiti.
Admiram atunci cand consideram ca omul in cauza merita ceea ce are si am dori si noi sa fim ca el.
Partea frumoasa este ca orice admiram sau invidiem se afla deja in noi la nivel de potential dar nu este inca dezvoltat la nivel material.
Toate acele lucruri reprezinta potentialul tau ascuns, la care esti perfect capabil sa ajungi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...