Ştiaţi că planetele...



o       ... poporul nostru a numit planeta Venus, Luceafăr.
o       ... marele poet Mihai Eminescu a închinat planetei Venus una dintre cele mai frumoase poezii intitulată „Luceafărul”.


o       ... Universul reprezintă întregul spaţiu, lumea în totalitatea ei. Universul conţine miliarde de galaxii, fiecare fiind alcătuită din sute de miliarde de stele.
o       ... Sistemul Solar face parte din Galaxia Calea Lactee, o spirală gigantică de stele strânse laolaltă în spaţiu. Soarele este una dintre cele 200 de miliarde de stele din Calea Lactee.


o       ... Stelele sunt corpuri cereşti care au căldură şi lumină proprie.
o       ... Soarele este o uriaşă minge de gaz, foarte fierbinte. Cea mai fierbinte zonă este în centru.
o       ... Soarele este de 100 de ori mai mare decât Pământul.


o       ... Cuvântul „planetă” provine de la grecescul „planetes”, care înseamnă „călător”.
o       ... Planetele sunt corpuri cereşti care primesc lumină şi căldură de la Soare, în jurul căruia se învârtesc. Traseul parcurs de planete în jurul Soarelui se numeşte orbită.


o       ... Primele patru planete de lângă Soare, Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt formate din roci. Mai departe de Soare, se află: Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, gigantice, formate în principal din gaze, iar ultima, Pluto, este o „minge” de roci şi gheaţă.
o       ... Distanţa de la Soare la Pământ este de aproximativ 150 milioane de km şi este străbătută de lumină în aproximativ 8 minute şi 18 secunde.


o       ... Telescopul este un instrument folosit pentru observarea şi studierea corpurilor cereşti aflate la mari distanţe faţă de noi.
o       ... Astronomii studiază sistemul solar cu ajutorul telescoapelor, al sateliţilor artificiali şi al sondelor spaţiale. Peste 4000 de sateliţi artificiali survolează Pământul şi transmit date, fotografii, imagini filmate, informaţii utile pentru cercetare.



o       ... În 2005, a fost descoperit, cu ajutorul telescopului, un corp ceresc despre care se crede că ar putea fi cea de a X-a planetă a sistemului solar. Această planetă, numită Quaoar / Xena, se află dincolo de orbita lui Pluto şi este puţin mai mică decât acesta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...