Transfer de energie prin mingi

Energia îşi transformă constant formele şi se transferă prin intermediul obiectelor. Cu următorul experiment poţi observa cum se întâmplă acest lucru. Foloseşte două mingi pentru a transfera energia cinetică de la mingea mare la cea mică şi vezi cum se întâmplă aceste lucuri.



Materiale necesare
  • O minge mare, de preferat una de baschet
  • O minge mică, poţi folosi o minge de tenis
Cum procedezi
Asigura-te că eşti într-un loc unde ai destul spaţiu la dispoziţie.
Pune cu grijă mingea de tenis peste mingea de baschet, ţine o mâna sub mingea de baschet şi cealaltă mână peste mingea de tenis.
Dă drumul ambelor mingi în acelaşi timp şi observă ce se întâmplă.
Ce se întâmplă
Dacă dai drumul ambelor mingi în acelaşi timp, mingea de tenis ar trebui să sară peste mingea de baschet şi să zboare în sus. Cele două mingi se lovesc una de alta după ce lovesc pământul, şi o cantitate importantă de energie cinetică din mingea mare este transferată mingii de tenis, făcând ca aceasta să sară în sus.

Atunci când ţii mingile cu mâinile înainte să le dai drumul ele au un alt tip de energie care se numeşte energie potenţială, cele două mingi căpătând acest tip de energie prin efortul pe care îl faci să ridici mingile. Este important de reţinut că energia nu se pierde niciodată ci se transformă în alte tipuri de energie.
Sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...