17 octombrie - Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei




Tema pentru anul 2015 este un îndemn de a nu lăsa pe nimeni în urmă, ci de a acționa împreună împotriva sărăciei extreme. Această zi este marcată din 1993, pentru a promova necesitatea de a eradica sărăcia în toate țările lumii. Combaterea sărăciei este în centrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și va rămâne și în "Agenda de Dezvoltare post-2015 ", care va înlocui ODM.
În mesajul său pentru 2014 dedicat Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, transmitea un îndemn pentru toți locuitorii acestei planete de a acționa împreună împotriva sărăciei extreme, scopul fiind de a promova prosperitatea pentru toată lumea, și nu doar pentru unii: "să decidem și să acționăm împreună împotriva sărăciei extreme — după un plan pentru o lume în care nimeni nu este lăsat în urmă", susține secretarul general al ONU.

ONU menționează pe situl său că, deși s-au înregistrat progrese mari în combaterea sărăciei prin acțiunile întreprinse până în prezent, unul din cinci persoane din țările în curs de dezvoltare — 1,22 miliarde de oameni — trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi, iar 2,4 miliarde trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi. De la începutul crizei financiare, inegalitatea a crescut, devenind chiar mai mare decât era înainte, iar discriminarea împotriva femeilor și a fetelor rămâne în continuare o mare problemă.
Inițiativa marcării acestei zile aparține organizației non-guvernamentale "Ajutor pentru toți dezmoșteniții sorții — Lumea a Patra", cu sediul în Franța, fondată de preotul Joseph Wresinski. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât, prin rezoluția 47/196 din 22 decembrie 1992, marcarea "Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei". În anii '90, ONU a acordat o atenție sporită acestui fenomen. Eradicarea sărăciei a constituit tema comună a mai multor conferințe ale Națiunilor Unite și a celor două reuniuni la nivel înalt privind dezvoltarea socială, organizate în martie 1995 și în iunie 2000. În 1995, Adunarea Generală a proclamat perioada 1997-2006 ca Primul deceniu al Națiunilor Unite pentru stoparea sărăciei, având ca temă "Eradicarea sărăciei — un imperativ etic, social, politic și economic al umanității".
Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei marchează și faptul că la 17 octombrie 1987, peste 100.000 de oameni s-au adunat la Trocadéro, la Paris, unde fusese semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, pentru a aduce un omagiu victimelor sărăciei extreme, violenței și foametei. Aceștia au proclamat sărăcia drept o încălcare a drepturilor omului, au susținut dreptul fiecărei persoane la o viață decentă și necesitatea de a conlucra pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă, reprodusă în întreaga lume. O astfel de reproducere este situată și în grădina sediului Organizației Națiunilor Unite.

(Documentare-Daniela Dumitrescu, 
editor: Andreea Onogea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...