Frunzele toamna
Acestia au facut un studiu pe aceasta tema si au explicat de ce se inrosesc frunzele, apoi se ingalbenesc si cad. Acest studiu a fost publicat in telegraph.co.uk si a explicat ce provoaca toamna desprinderea frunzelor, frunze care vara sunt atat de frumoase, viguroase si verzi. Se pare ca in conformitate cu acest studiu, frunzele vara sunt considerate adevarate “celule solare”, iar in anotimpul rece acestea devin inutile.
Pigmentii care coloreaza in galben si portocaliu frunzele apar pentru a proteja elementele nutritive din frunza, apoi acestea sunt transferate tesutului copacului pentru a fi disponibile in primavara ce va veni si cand vor creste noile frunze.
Autorii studiului au descoperit ca mecanismul celular natural care provoaca inlaturarea frunzisului toamna are cauze genetice. Frunzele au un strat special numit de cercetatori “zona de extirpare”. Odata cu venirea anotimpului rece, celulele din acest strat al frunzelor incep sa se umfle, incetinind transportul substantelor nutritive primite de la trunchi, pana cand aceasta zona este izolata total printr-o linie de demarcatie, proces ce va duce la desprinderea frunzei de pe creanga. Locul unde frunza a fost prinsa de creanga se va acoperi de un strat protector care va preveni evaporarea apei si va impiedica patrunderea diverselor insecte.
Frunzele sunt micile fabrici de mancare ale copacului care transforma caldura, apa si dioxidul de carbon in glucoza, o substanta cu care pomul se hraneste, iar acest proces se numeste fotosinteza. Odata cu venirea toamnei, cand zilele se micsoreaza si nu mai este la fel de mult soare, copacii stiu ca trebuie sa se pregateasca pentru iarna. Ei intra intr-o stare de repaus si se odihnesc pana cand se face cald, asa ca nu mai au nevoie de aceste fabricute. Din aceasta cauza culoarea verde dispare treptat si este inlocuita cu nuante de galben, portocaliu, rosu sau maro, dupa care, incet-incet, frunzele cad.
Se pare ca frunzele devin galbene odata ce pierd clorofila, care genereaza energie, dar culoarea galbena atrage insectele. Aceasta este cauza pentru care anumite specii de plante produc un pigment rosu pentru a se proteja de micii gandacei nedoriti. Dar nu toti copacii trec prin acest proces de inrosire, ci doar aceia care sunt mai putin rezistenti si o posibila invazie de gandacei le-ar putea dauna, caci pomii din specii mai putin pretentioase raman la stadiul de galben al frunzelor.
Frunzele ingalbenite pana la urma vor cade din copaci, pentru ca astfel copacul se protejeaza de invazia insectelor care ar fi atrase de coloritul lor. Tot aceeasi cercetatori au spus ca incearca sa inteleaga procesul acesta prin care pomii isi pierd frunzele si astfel sa gaseasca solutii pentru crearea de noi specii care sa ramana indiferent de anotimp cu frunzele verzi, asa cum raman brazii cu acele lor mereu verzi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu