20 octombrie- Ziua Mondiala de lupta Impotriva Osteoporozei

Instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la 20 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei (World Osteoporosis Day), prin diverse acțiuni, în peste 90 de țări.



Această boală, supranumită "hoțul tăcut", a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii cu acest prilej dedicate creșterii gradului de conștientizare, de prevenire, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase.

Prin tema pentru anul 2014 se dorește conștientizarea faptului că deși este o boală care afectează predominant femeile, și bărbații se confruntă cu această boală. La nivel mondial, unul din cinci bărbați suferă o fractură din cauza osteoporozei, care poate rămâne neidentificată și după un astfel de accident. Astfel, s-a constatat că foarte mulți bărbați care au această boală nu știu și în consecință nu se tratează. În general, și la bărbați boala apare după vârsta de 50 de ani.
Potrivit site-ului dedicat zilei, bărbații sunt de două ori mai predispuși să moară în urma unei fracturi de șold decât femeile, sunt mult mai susceptibili de a suferi o fractură osteoporotică decât de a dezvolta cancer de prostată și o treime dintre fracturile de sold, la nivel mondial, apar la bărbați. S-a constatat că în ultimii 70 de ani, bărbații și femeile pierd masa osoasă în același ritm, iar absorbția de calciu (un mineral important pentru sănătatea oaselor) scade la ambele sexe. Prin pierderea de masă osoasă excesivă oasele devin fragile și se creează mai multe șanse de a se fractura. Potrivit site-ului, cei care luptă împotriva acestei boli poartă, în această zi, haine de culoare albă.
Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, putându-se rupe foarte ușor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată, la 20 octombrie 1996, de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei.
Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa și Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel încât sunt lesne de înțeles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente și susținute în vederea profilaxiei, a depistării precoce și a tratării osteoporozei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...