Organizaţia Natiunilor Unite
În Al Doilea Război Mondial, Aliaţii au convenit crearea unei organizaţii internaţionale bazate pe egalitatea suverană a tuturor statelor pacifiste, deschisă tuturor statelor, iar la 1 ianuarie 1942 reprezentanţii a 26 de state au semnat, la Washington, "Declaraţia Naţiunilor Unite".ONU este o organizaţie a statelor suverane, scopul sau principal fiind menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale, nu este o organizaţie supranaţională şi nu are competenţele unui guvern mondial.
Cel de-al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat cu un tratat general de pace şi pentru a se institui un sistem de securitate colectivă la 24 octombrie 1945 intra în vigoare Carta ONU, tratatul prin care se înfiinţa Organizaţia Naţiunilor Unite.
România a demarat procedurile de aderare la ONU în 1946, dar a fost admisă la 14 decembrie 1955.
În 1947, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 24 octombrie, ziua aniversară a Cartei Națiunilor Unite, care „va fi dedicată informării popoarele din lume despre scopurile și realizările Organizației Națiunilor Unite și a câștigat sprijinul lor pentru activitatea sa”.
În 1971 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care declară că „Ziua internațională a Națiunilor Unite” trebuie să fie o zi de sărbătoare și a recomandat că ar trebui să fie considerată ca o sărbătoare a Națiunilor Unite de către toate statele membre.
Ziua Națiunilor Unite este dedicată informării popoarele din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite. Ziua Națiunilor Unite este parte a Săptămânii Organizației Națiunilor Unite, care se va desfășura de la 20 la 26 octombrie.
Pe lângă scopului fundamental, de a menţine pacea şi securitatea internaţională, Carta ONU menţionează în preambulul sau alte trei trei finalităţi : respectul drepturilor funadamentale ale omului deosebire de rasă, sex, limba sau religie, respectul dreptului internaţional şi al dreptăţii de promovare a progresului social general într-un climat de libertate.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, proclamată şi adoptată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948, a fost primul document cu vocaţie universală care stabileşte o concepţie unitară a comunităţii internaţionale despre drepturile şi libertăţile omului, au urmat apoi peste 60 de convenţii şi declaraţii prin care s-a avut în vedere şi instituirea unor mecanisme specifice de protecţie a acestor drepturi.
În sistemul Naţiunilor Unite, Adunarea Generală este organ principal care poate discuta orice probleme sau chestiuni la care se referă Carta sau care privesc puterile şi funcţiile oricărui organ al Naţiunilor Unite şi poate face recomandări membrilor ONU sau Consiliului de Securitate.
Competenţele Consiliului de Securitate în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale sunt însă ferite de orice interferenţă din partea altor organe ONU, inclusiv Adunarea Generală.
Ziua Națiunilor Unite este marcată tradițional în întreaga lume, cu întâlniri, discuții și expozitii despre realizările și obiectivele organizației.
În Statele Unite ale Americii, președintele face o proclamare în fiecare an, pentru Ziua Organizației Națiunilor Unite din anul 1946.
În Kosovo, Ziua Națiunilor Unite este o zi liberă de lucru pentru funcționarii publici deoarece provincia este administrată de către Misiunea de Administrație Interimară a ONU.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu