PAMANTUL, PLANETA ALBASTRA - JOCURI

 “Calatorie in univers”
În mijlocul terenului de joc se deseneaza un cerc care reprezinta“Soarele”,iar in jurul lui,la distante mai mici sau mai mari,se deseneaza alte cercuri,de diferite dimensiuni, “planetele” : Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto. Fiecare “planeta” contine si un numar de cerculete proportional cu marimea ei,asa incat toate planetele sa cuprinda in cerculetele lor copiii din grupa,cu exceptia a 5 copii. Dintre cei 5,unul va sta in centrul”Soarele” si va conduce desfasurarea jocului pe cosmodrom,iar ceilalti 4 vor fi comandanti de nave-rachete si vor sta cate unul in fiecare racheta, marcata in cercul care reprezinta “ Pamantul”. Copiii formeaza un cerc,la o distanta mai mare de locurile marcate pentru planete si rachete,l si sunt impartiti in numar egal pentru fiecare racheta.
      La comanda de incepere a jocului, “cosmonautii” se invartesc in cerc,spunand:
             Vrem sa zburam in univers,
              Ne-am facut cosmonauti,
              Motoarele au pornit!
    Conducatorul jocului,care se afla in cercul care reprezinta “Soarele”, striga : “START!”. La aceasta comanda,copiii se indreapta in pas vioi spre Pamant, fiecare la comandantul rachetei la care a fost repartizat la inceputul jocului. Ei patrund in ordine prin locurile marcate in racheta, ies prin varful ei si alearga sa ocupe un cerculet dintr-o planeta oarecare.
     Pentru reluarea jocului se aduna cosmonautii in cerc ,se mentioneza greselile facute ,se schimba comandantii de nave,precum si conducatorul jocului.

  “Cosmonautii”
 Copiii “cosmonauti” sunt asezati in formatie de cerc ,lant de brate, cu fate spre centru. In spatele lor,la o anumita distanta,sunt marcate 4 rachete cosmice in care se deseneaza mai multe cercuri,care reprezinta locurile pentru “cosmonauti”. Numarul lor este mai mic decat numarul “cosmonautilor”
    La comanda de incepere a jocului,cosmonautii se invartesc in cerc si rostesc versurile:
                  “Copii ne-asteapta rachetele rapide
                   Pentru plimbari de basm!
                   Pe care nava o dorim
                   Pe-aceea o sa zburam.
                   Jocul are un secret
                   Cel ce va intarzia
                   Loc nu va mai avea!”
     Dupa ultimul vers,”cosmonautii” alearga spre navele cosmice” ca sa ocupe un cerculet (un loc in nava), dar cel putin 2-3 “cosmonauti” vor ramane fara loc. La reluarea jocului,acestia vor sta in mijlocul cercului, iar cand se va da start vor cauta sa ocupe un loc.

“Stafeta- Soarele si Luna”
Copiii vor fi impartiti in doua echipe. Educatoarea selecteaza cele doua echipe: Echipa Soarelui si Echipa Lunii .Primul copil din fiecare echipa va primi un stegulet cu soare sau luna,dupa caz. El trebuie sa alerge pana la un reper stabilit de educatoare,se intoarce si inmaneaza steguletul urmatorului copil din echipa sa,apoi se aseaza la coada sirului,urmand ca fiecare copil sa parcurga acelas traseu. Echipa castigatoare va fi aceea in care au alergat toti membrii echipei cu steguletul in mana, au respectat regulile jocului si au terminat primii.  Echipa castigatoare va primi aplauze din partea celorlalti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...