Flori de toamna

Odata cu instalarea toamnei, gama coloristica si de parfum a florilor incepe sa se diminueze simtitor, iar gradinarii cu experienta stiu ca pentru a avea flori frumoase si in aceasta perioada a anului trebuie sa le planteze din timp si mai ales sa se ocupe de ingrijirea lor pe parcursul verii, luand in calcul atat paleta coloristica, cat si parfumul deosebit al speciilor tomnatice.


Printre cele mai raspandite specii de gradina, cu inflorire in septembrie-octombrie se numara crizantemele(Chrysanthemum/Dendranthema), ochiul boului pitic (Aster), regina noptii (Nicotiana alata), noptitele (Mirabilis jalapa), banuteii australieni (Brachycome), ochiul boului (Callistephus chinensis), Clarkia, brandusa de toamna (Colchicum), daliile, garofitele (Dianthus), frezia (Freesia), gazania, tuberozele (Polianthes tuberose), hortensia (Hydrangea), lonicera, trandafirii (Rosa).

 

Crizantema este o planta de toamna foarte indragita.

Originari din China, hibrizii de “Chrysanthemum Indicum” au devenit foarte populari in Europa. Numele botanic al crizantemei provine din cuvintele grecesti “chrysos” si “anthenom” care inseamna “auriu”, respectiv “floare”, adica floare aurie.

Popular, crizantema mai poarta numele de margareta. Sunt plante care iubesc lumina, care traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct.

 

Aster (ochiul boului pitic) este una din cele mai indragite plante de gradina.

Pentru ca nu creste foarte inalta (15-20 cm), Aster este perfecta pentru gradina, mai ales daca este plantata in straturi sau la bordura.

 

Regina Noptii, pe numele sau stiintific “Nicotiana Affinis”, este cunoscuta datorita mirosului placut al florilor, miros emanat cu precadere seara si in zilele de vara cu cer innorat.

Aceasta floare, prin parfumul sau diafan, dar puternic, ;i prin aparitia gratioasa, este intr-adevar stapana absoluta a gradinilor si balcoanelor noastre.

 

Noptitele (Mirabilis jalapa), popular Barba-imparatului, cresc incet si de obicei nu infloresc pana la mijlocul verii, dar spectacolul floral merita intreaga asteptare. La inceput se deschid putine flori, dar mai tarziu se deschid cu zecile.

Aceasta planta este originara din America Latina si de Sud, fiind o planta perena.  La noi este tratata drept anuala pentru ca nu supravietuieste iarna in gradina.

 

Banuteii (Brachycome) au flori toata vara. Forma florilor violete ne aminteste de banuteii bine cunoscuti. Pe timpul verii pana toamna tarziu aduce incontinuu boboci si flori in ghiveci. Straluceste atat la umbra, cat si la soare direct. Nu este sensibila la extremitatile vremii si florile ofilite cad singure.

„Callistephus chinensis” (ochiul boului, ruji de toamna) este originara din China si Japonia, este o planta anuala.Face parte din familia Asteraceae.

Numele plantei provine de la cuvintele grecesti „calistos” - cea mai frumoasa si „stephos” - cununa, aluzie la frumusetea inflorescentei. Planta este originara din China si Japonia.

Brandusa de toamna (“colchicum autumnale”) este una din putinele plante care infloresc toamna. Creste pe pasunile umede din zonele de deal si munte. Este o planta ierbacee, perena.

Ea apartine de familia Colchicaceae, iar substanta activa, colchicina, este folosita in medicina.

Cunoscuta sub denumirea populara de gherghina, dalia se planteaza toamna, dar corola sa infloreste vara si tine pana in septembrie. Se cunosc dalii de diferite tipuri, cu flori mici, medii si foarte mari, toate viu colorate.

Daliile sunt flori perene originare din Mexic, America Centrala si Columbia.

Dalia a fost denumita dupa botanistul suedez Anders Dahl din secolul al XVIII - lea.

Garofitele (Dianthus) se gasesc intr-o varietate foarte mare de culori si se potrivesc foarte bine in borduri si in ghivece.

Originare din Eurasia, garoafele sunt unele din cele mai populare flori de gradina si se numara prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Exista sute de varietati si hibrizi. In limba greaca, "dianthus" inseamna "floarea lui Zeus" sau "floarea divina".

Frezia (Freesia) este originara din sudul Africii si a fost importata pentru prima data in Europa la sfarsitul secolului 19.

Freziile sunt printre cele mai populare plante de gradina, cultivate pentru mirosul placut al florilor. Originara din Africa, Freesia cuprinde peste 16 specii de plante infloritoare, in culori ce variaza de la alb, galben, roz, rosu si albastru sau mov.

Gazania (Gazania splendens) cuprinde 16 specii de plante cu aspect tarator, fiind o planta originara din Africa de Sud, cu flori stralucitoare, mari si cu culori care se incadreaza intre galben si portocaliu intens. Atractive la sunt atat frunzele verde inchis pe partea superioara si albe-argintii pe partea inferioara, cat si florile, asemanatoare margaretelor, cu diametrul de cea 6 cm, colorate in galben, crem, oranj, rosu.

Tuberozele (Polianthes tuberose) sunt plante perene, cu un parfum specific, puternic. Se folosesc in Hawaii pentru ghirlandele care se poarta la gat in ziua nuntii. Aceasta floare  apreciata in toate civilizatiile  lumii inca  din  timpuri  stravechi  este originara din America Centrala.

 

Hortensia (Hydrangea) este un arbust foarte decorativ, care se cultiva atat in apartamente, cat si in camp pentru decorarea gradinilor si parcurilor. Originea arbustului este din Asia si America, fiind o planta de clima temperata. Exista peste 90 de specii, cea mai cunoscuta fiind Hidrangea opuloides, originara din China si Japonia. Hortensia este un arbust a carui marime difera in functie de soi si modul de cultura. Sunt foarte decorative prin frumusetea inflorescentelor sale in forma de umbele.

Hortensia este o planta frecvent intalnita in parcuri si gardini, in locuri usor umbrite unde infloreste vara.

Lonicera este un gen vast, cuprinzand mai mult de 200 de specii de plante cu aspect de arbust sau catarator. Speciile cu aspect de arbust sunt foarte potrivite pentru garduri vii, iar cele cataratoare dau un aspect proaspat zidurilor si grilajelor pe care se fixeaza.

 

Loncera caprifolium, celebrul caprifoi este un arbust agatator, cu frunze eliptice, lungi de 4-10 cm, de culoare verde-inchis, pubescente pe fata interioara si florile tubuloase, lungi de 4-5 cm, albe sau galbene-aurii, parfumate, reunite cate 6. Infloreste in lunile mai - iunie. Fructele sunt rosii-portocalii.

 

Lonicera japonica, Mana Maicii Domnului este o liana viguroasa, puternic volubila. Are frunze semi-persistente oval-alungite, de 3-8 cm lungime, la inceput paroase pe ambele fete, apoi glabre pe fata superioara. Florile sunt albe cu putin roz, iar la deplina inflorire se coloreaza in galben fiind puternic parfumate, mai ales noaptea. Infloreste in lunile iunie- iulie. Fructele au culoarea neagra.

 

Lonicera tatarica, Caprifoi tatarasc este o liana formata din tufe erecte, cu inaltimea pana la 3 m, cu frunze ovale, lungi de 3-6 cm. Florile albe sau roz-inchis, grupate in perechi, infloresc in luna mai-iunie. Fructele sunt rosii sangerii, mai rar galbene.

Trandafirul (Rosa) este o planta din familia Rosaceae, raspandita in majoritatea regiunilor globului. In genul Rosa sunt incadrate nu mai putin de 400 de specii de arbusti al caror stramos provine din podisurile Asiei Centrale. Numarul soiurilor de trandafiri existente in cultura depaseste ordinul zecilor de mii.

Rosa L. (Trandafir) este un gen de plante perene ornamentale, originar din regiunile continentale si subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzand peste 200 de specii de arbusti erecti, deseori spinosi.

Trandafirul denumit, pe buna dreptate, regele florilor este cea mai iubita floare.

Trandafirul creste si spontan (de exemplu macesul), dar este mai ales cultivat in parcuri si gradini, ca planta decorativa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...