21 martie - Ziua Internaţională a Teatrului de Animatie



Cum a aparut aceasta zi aniversara?
2000 - la Magdeburg, in Germania, a avut loc cel de-al XVIII-lea Congres al Uniunii Internationale a Marionetistilor unde s-a pus problema stabilirii unei zile mondiale a teatrelor de papusi si animatie
2002 -la Atlanta, in SUA, la intilnirea marionetistilor s-a stabilit ziua de 21 martie (Echinoctiul de primavara) ca Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi

Romania are traditie in lumea teatrelor de papusi.

Cel mai cunoscut teatru de papusi din tara este Teatrul Tandarica din Bucuresti.
Teatrul TANDARICA a fost fondat in anul 1945, iar prima sa sectie, cea de marionete, a fost condusa de actrita Lucia Calomeri.
In 1949, Margareta Niculescu (actualul presedinte de onoare UNIMA), noul director al institutiei, a pus bazele sectiei de papusi a teatrului.
La Tandarica s-au tinut patru editii (1958, 1960, 1965 si 1998) ale Festivalului International al Teatrelor de Papusi si Marionete.
Din anul 2000, conducerea teatrului a fost incredintata lui Calin Octavian Mocanu, care este si Secretar General UNIMA -Romania, presedintele partii romane a acestei uniuni de breasla fiind regizorul Cristian Pepino.
In aceasta ultima perioada Teatrul TANDARICA si-a propus sa incurajeze in mod special debuturile artistice in teatrul de animatie.
Noi spectacole de success: “Frumoasa si Bestia”, “Pacala”, “Capra cu trei iezi”, “Jack si vrejul de fasole”, “Dragostea celor trei portocale”, prezentate la diverse festivaluri nationale si internationale si incununate cu prestigioase premii.
Cristian Pepino indruma o noua generatie de artisti, care debuteaza in arta regiei de animatie: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Daniel Stanciu.

Pe langa cele doua sali ale teatrului, cea din Calea Victoriei (pentru papusi) si cea din Piata Lahovari (pentru marionete), in anul 2003 s-a inaugurat Studioul AnimArt, dedicat cercetarii si experimentului in arta animatiei, cu spectacolul Faust, in regia colectiva a trei dintre actorii talentati ai teatrului: Gabriel Apostol, Ioan Brancu si Mariana Zaharia.

Lista institutiilor care de-a lungul timpului au adus bucurie in sufletele celor mici este lunga si cuprinde nume importante din toate zonele:

- Teatrul de papusi Puck din Cluj-Napoca
- Teatrul de papusi Gulliver din Galati
- Teatrul de papusi Prichindel din Alba Iulia
- Teatrul de papusi Carabus din Braila
- Teatrul de papusi Vasilache din Botosani
- Teatrul de papusi Ciufulici din Ploiesti
- Teatrul de papusi Merlin din Timisoara
- Teatrul de papusi Ariel din Targu-Mures
- Teatrul de animatie din Bacau
- Teatrul de papusi Paiata
- Compania de teatru de papusi Libelula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...