23 martie - Ziua Mondială a Meteorologiei

Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) se marchează la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).



În 1951, ea a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice.
A ajuns o tradiție ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Meteorologiei, OMM să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state membre.

În prezent, populația cu vârste cuprinse între 15-24 de ani reprezintă o șesime din populația lumii. Aproximativ 85% din acest 1 miliard de tineri, bărbați și femei trăiesc în țări în curs de dezvoltare. Deși noile tehnologii, care pătrund în viața lor, le permit să interacționeze mai bine cu lumea din jur, mulți tineri suferă încă din cauza sărăciei, a discriminării, a inegalității și a exploatării, neavând acces la educație, servicii de sănătate sau alte servicii de bază. Aceste neajunsuri sunt amplificate de pericolele schimbărilor climatice și de fenomenele meteorologice extreme, prezente în viața tinerilor de azi și care vor avea un impact și mai mare în deceniile care vor urma.
Temperaturile din atmosferă și din ocean se află în continuă creștere, calotele de gheață și ghețarii din întreaga lume sunt în continuă scădere, nivelul mării este în creștere și un număr de evenimente extreme ale climei devin tot mai frecvente și/sau mai intense. Ca generație următoare care se pregătește pentru schimbările de vreme și climă, tinerii pot juca un rol activ în monitorizarea, înțelegerea și găsirea de soluții pentru a răspunde acestor provocări. Tinerii din lume reprezintă un actor puternic de schimbare în această privință, sunt o sursă de inovare și de perspective noi în soluționarea problemelor.
Pornind de la tema zilei sunt organizate evenimente, precum conferințe, simpozioane și expoziții pentru specialiștii în domeniu, liderii comunității și publicul larg.
De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică.
În multe țări, sunt emise timbre poștale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relația dintre meteorologie și agricultură (1968), relația dintre meteorologie și producția alimentară (1976, 1984), relația dintre meteorologie și producția de energie (1979), meteorologia în slujba vieții și a protecției bunurilor (2002), reducerea vulnerabilității la extremele de vreme și climă (2003), vremea, clima și apa în era informației (2004), vremea, clima, apa și dezvoltarea durabilă (2005).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...