8 mai – Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii


Crucea Rosie si Semiluna Rosie marcheaza ziua de 8 mai, Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, prin concentrarea atentiei atat asupra provocarilor cat si asupra oportunitatilor oferite de fenomenul urbanizarii.
Violenta, saracia, hrana insuficienta, ingrijirile medicale precare, accesul impropriu la apa si igiena sau cresterea vulnerabilitatii umane se numara printre multiplele provocari carora trebuie sa le faca fata locuitorii oraselor sau a altor zone intens populate de pe glob. Totusi, traiul in mediul urban prezinta foarte multe oportunitati si poate servi drept motor de incluziune sociala, de exprimare culturala, de diversitate si crestere economica.

Pentru prima oara, peste 50% din populatia lumii locuieste in mediul urban, o cifra care se prefigureaza sa creasca la peste 60%, in 2030. Orasele din zonele lumii aflate in curs de dezvoltare se preconizeaza sa atinga cota de 95% din cresterea urbana, in urmatoarele doua decade. Alte cifre impresionante, conform statisticilor Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie:
•    4.900.000.000 oameni vor locui in zonele urbane pana in 2030  - adica 60% din populatia globului. 1.000.000.000  este numarul de persoane care locuiesc in conditii extrem de proaste, in locuinte supraaglomerate de la periferii sau in asezari neconventionale. Poate atinge 1,5 miliarde pana in 2020.
•    680.000.000: este numarul de locuitori in mediul urban care nu dispun de surse de apa potabila.
•    850.000.000: este numarul de locuitori in mediu urban care nu dispun de toalete sau latrine igienice care sa reduca riscul imbolnavirii.
•    1% din gospodarii sunt asigurate impotriva catastrofelor in  tarile cu venit mic fata de 30% in tarile cu venit mare.
"Recenta devastare din Haiti ne aminteste de impactul pe care il pot avea dezastrele asupra zonelor urbane cu populatie densa" - a remarcat Tadateru Konoé, presedintele Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FISCR). "Si angajamentul nostru este sa conlucram cu comunitatile, cu autoritatile guvernamentale locale si alti parteneri locali pentru imbunatatirea ingrijirilor de sanatatate, a serviciilor sanitare, pentru crearea unor sisteme de prevenire si actiune din timp, pentru construirea unor locuinte rezistente la cutremur care ar putea ajuta oamenii sa-si salveze viata in timpul dezastrelor care vor veni."

Pretutindeni in lume, Societatile Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie colaboreaza cu autoritatile locale si societatea civila pentru a raspunde provocarilor urbane, incercand sa elimine cauzele care le-au determinat. Acestea se concentreaza pe promovarea diversitatii, combaterea discriminarii si isi unesc eforturile pentru a oferi servicii sociale decente oamenilor aflati in suferinta.


In Romania,  Societatea Nationala de Cruce Rosie, pentru a veni in sprijinul populatiei urbane afectata de criza economica si de cresterea preturilor la produsele alimentare, a infiintat programul social Banca de Alimente – un sistem de ajutorare cu alimente de baza, donate de comunitate.

Voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul eforturilor Miscarii de a face comunitatile urbane mai puternice.

Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie isi reia chemarea la actiune, adresata intregii lumi, in data de 8 mai 2009: Lumea noastra este in dezordine. E timpul sa actionezi. Acest efort ne reaminteste tuturor ca avem un rol de jucat pentru a face lumea din jurul nostru mai buna. Fiecare dintre noi poate face ceva important daca se alatura actiunilor pozitive din comunitatile lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...