Dragobete vs. Valentine`s Day: tradiții, obiceiuri și superstiții

Dragobete este o sărbătoare de origine dacică pe care noi, românii, o sărbătorim în fiecare an pe 24 februarie. Este echivalentul autohton al sărăbtorii Valentine`s Day (ziua îndrăgostiților, 14 februarie). Totuși, cele două au foarte puține lucruri în comun:

Numele

În ceea ce privește sărbătoarea dacică, legenda spune că Dragobete era fiul unei bătrâne pe nume Baba Dochia (personaj asociat cu sosirea primăverii). Dragobete are multe caracteristici asemănătoare cu zeul roman al iubirii, Cupidon, și cu cel grec: Eros. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub alte denumiri, printre care „Cap de primăvară”, „Sânt Ion de primăvară”, „logodnicul pasărilor” sau „Granguru”.
În tradiția occidentală, Valentine`s Day este considerată ziua îndrăgostiților. Valentin se spune că a fost un preot creștin care s-a împotrivit deciziei împăratului roman Claudiu al II-lea de a le interzice soldaților căsătoriile. Acesta considera că împreunarea oamenilor este un drept dat de Dumnezeu, așa că a început să oficieze în secret ceremoniile. Claudiu l-a descoperit și l-a arestat, obligându-l să renunțe la creștinism și să devină soldat. Valentin a refuzat, motiv pentru care a fost executat (pe 14 februarie, în anul 269 sau 270). 

Tradiții și obiceiuri

Se spune că, de Dragobete, păsările nemigratoare se adună laolaltă, se împerechează și apoi își construiesc cuiburile.
Dacă fetele și băieții se întâlnesc pe 24 februarie, se zice că vor fi îndrăgostiți tot anul. Dacă vremea permite acest lucru, tinerii se adună în gașcă la pădure pentru a culege primele flori ale primăverii, hăulind și chiuind (asemănător ciripitului păsărilor).
Un alt obicei specific presupune ca fetele și nevestele tinere să-și facă rezerve de apă din zăpada netopită până la Dragobete. Acestea trebuie să se spele cu apa respectivă pentru a-și păstra frumusețea.
Referitor la Valentine’s Day, obiceiul trimiterii de felicitări, flori, bomboane și alte cadouri își are originea în Marea Britanie.
Slovenii sărbătoresc ziua Sfântului Valentin (sau Zdravko) prin reluarea muncilor câmpului. Aceștia consideră că 14 februarie este ziua în care florile și plantele reîncep să crească.
La fel ca în cazul Dragobetelor, se crede că păsările se împerechează în ziua de Sfântul Valentin.

Superstiții

Se spune că cei care iau parte la obiceiurile de Dragobete vor fi protejați tot anul de boli, în special de febră.
Păsările care nu își găsesc perechea pe 24 februarie se presupune că rămân fără pui până anul viitor, tot de Dragobete.
Pentru a te bucura întreg anul de dragostea iubitului/iubitei, trebuie neapărat să vă întâlniți de Dragobete! Mai mult decât atât, dacă plângi pe 24 februarie, se spune că vei avea necazuri până la Dragobetele viitoare.
Dacă așa stau lucrurile pe 24 februarie, fetele trebuie să fie atente și pe 14! De Valentine’s Day, se spune că prima pasăre pe care o vezi îți dă indicii cu referire la viitorul soț: dacă e vrabie, acesta va fi sărac; dacă vezi un porumbel, te vei căsători cu sufletul-pereche, iar dacă prima pasăre pe care o zărești este o mierlă, e probabil să devii soția unui preot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...