Ştiaţi că… Atunci când strănutam inima nu mai bate?


Strănutul este un act reflex, un proces semi-autonom de curățire a căilor respiratorii ca reacție la pătrunderea unor particule iritante în acestea.
Este caracterizat de expulzarea convulsivă a aerului din plămâni. Astfel plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă. Apoi ochii se închid datorită unui reflex, iar glota se blochează pentru moment. Diafragma se îngustează, iar presiunea interioară a corpului crește brusc, iar coardele vocale scot un sunet specific însoțit de o expirare bruscă.



Strănutul părăsește cavitatea bucală cu viteza de aproximativ 250 km/h, de aceea el este foarte periculos în condițiile în care persoana care strănută încearcă să îl controleze.
Dacă strănutul este prea puternic, omul își poate rupe o coastă, iar dacă se încearcă reținerea strănutului, în creier sau în măduva spinării se poate sparge vreo venă.
În timpul strănutului, pentru o milisecundă, inima nu mai bate; după ce se eliberează de presiunea acumulată aceasta revine la parametri normali de funcționare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...