Donald Duck


Cine dintre noi nu-l cunoaste pe faimosul ratoi DonaldGlasul spart, iute la manie, mandru, convins de valoarea, puterea, farmecul si unicitatatea sa, tandru uneori, pus in cele mai incredibile situatii, din care reuseste sa iasa cu inteligenta, chiar daca, uneori, cu pene mai putine. Donald ratoiul, care a facut sa rada generatii dupa generatii, pigmentand celebrele desene animate ale lui Walt Disney este un personaj foarte indragit.



Acest cel mai irascibil ratoi din lume a aparut in 1934, ca membru al grupului lui Mickey Mouse, deja faimos. Dar Donald n-a fost vazut la inceput in desenele animate cu Mickey, ci in “Gainusa inteleapta”, ca o faptura mizerabila, ce refuza sa acorde un ajutor. Vocea i-a fost insa de la inceput cea stiuta – in fapt, vocea unui barbat pe nume Clarence Nash, poreclit, fireste, mai tarziu, “Ducky”. 


Si viata acestui Nash a fost o aventura. In 1933 lucra pentru compania Adohr, ducand laptele la domiciliul clientilor. O facea cu o sareta speciala si obisnuia sa-si amuze clientii cotcodacind si imitand felurite pasari si animale. Intr-o zi s-a hotarat sa se prezinte la studiourile Disney pentru o auditie, si recitalul sau a fost, se spune, un tur de forta. La jumatatea lui, Disney l-a oprit si, se spune, ar fi strigat: “Asta-i ratoiul nostru!” (Clarence Nash a murit in februarie 1985 la varsta de 80 de ani).


In 1934, Mickey Mouse il prezinta pe Donald care, pe o scena, recita in fata unui grup de soricei orfani, deloc sensibili la farmecul ratoiului. Furia lui Donald creste, devine apocaliptica. Dupa aproximativ un an, il intrece in popularitate chiar si pe Mickey Mouse. Curand, Donald a devenit primul personaj al desenelor Disney, in afara soricelului Mickey, cu propria sa serie de desene animate. Succesul sau a inceput sa scada dupa razboi, cand autorii filmelor i-au modificat, intr-o masura, personalitatea. In 1966 a disparut de pe ecrane, reaparand abia in 1983, intr-un film nostalgic. Dar televiziunea a contribuit pretutindeni la mentinerea succesului lui Donald ratoiul, prin programarea si reprogramarea, pentru fiecare generatie, a filmelor celebre din anii ’30.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...