Ganduri pentru Eminescu


 Orice suflet romantic sau melancolic este mereu atras de creatie, mai ales de cea in versuri. Este impins parca de o dorinta de a-si asterne pe hartie sentimentele, fie cele de tristete, de singuratate, fie cele de fericire, dragoste, entuziasm sau admiratie. Foarte putini insa reusesc acest lucru. Nu e deloc usor sa gasesti cele mai potrivite cuvinte care sa-ti exprime starea sufleteasca, sa reusesti sa-ti asterni gandurile si sentimentele pe hartie intr-o rima perfecta, sa dai versurilor un ton melodios, sa-i transmiti cititorului exact starea ta sufleteasca. 
Deci, cu alte cuvinte nu e deloc usor sa fii poet. Poate ca un adevarat poet sa naste cu acest dar, sau poate frumusetea sa interioaara, sufleteasca il transforma in poet. De aceea, cred ca un poet trebuie considerat intotdeauna un geniu, pe buna dreptate. 




        Literatura noastra a avut de-a lungul timpului parte de poeti adevarati si deosebit de talentati, care ne-au lasat o opera minunata de care putem fi intotdeauna mandri. 

        Deasupra tuturor insa, a stralucit mereu o stea, "Luceafarul" poeziei romanesti, o stea care nu se va stinge niciodata si poate niciodata nu va rasari alta mai stralucitoare decat ea. Aceasta stea, acest "Luceafar" al neamului nostru si nu numai, este Eminescu. 
        Geniul sau, talentul sau neasemuit de creatie l-a inaltat asa sus, l-a transformat in "Luceafar" si odata cu asta in Sfant, in Sfantul Preacurat al versului romanesc. 
        Desi se spune ca nimeni si nimic nu este perfect, opera sa cred ca face exceptie de la aceasta regula. Acest talent de a gasi mereu cuvantul potrivit la locul potrivit, de a da versului o luminozitate si o claritate neasemuita, de a-l face melodios si inteles usor de fiecare cititor, este un talent desavarsit al unui poet in toata puterea 
cuvantului. 
        Eminescu este poate cel mai de pret dar pe care ni l-a dat vreodata literatura romaneasca, o adevarata minune care nu dureaza "trei zile" precum se spune despre orice minune, ci va dura vesnic, va ramane mereu vie in sufletele noastre.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...