Matematica altfel - Geometrie Magică



În cele ce urmează vă voi arăta că există şi suprafeţe cu o singură faţă, adică suprafeţe pe care să le puteţi colora fără a fi nevoie să întoarceţi foaia şi fără a ridica creionul de pe foaie.

Pentru aceasta aveţi nevoie de o coală de scris, o foarfecă, lipici, riglă şi ceva îndemânare. Dacă nu vă descurcaţi singuri rugaţi pe unul dintre părinţi să vă ajute.
Iată ce aveţi de făcut:
Tăiaţi de-a lungul colii de hârtie   o   bucată   lată  de  4 cm. Răsuciţi  bucata   obţinută   ca în  figura 2  apoi lipiţi în aşa   fel încât capătul  A să se suprapună cu capătul D şi capătul B să  se suprapună  cu capătul  C  ca în  figura 3 şi să arate ca o brăţară.






Încercaţi să coloraţi fără a ridica creionul de pe foaie. Veţi constata că aţi reuşit să coloraţi întreaga suprafaţă şi nu a fost nevoie să ridicaţi creionul pentru a întoarce foaia.



Pentru a fi mai convingător, mai tăiaţi o bucată de hârtie, îndoiţi şi lipiţi de această dată capătul A peste capătul C şi B peste D. Încercaţi să o coloraţi fără a ridica creionul. De această dată nu veţi mai reuşi. Va trebui să ridicaţi creionul pentru a trece pe cealaltă parte.
Mai sunt şi  alte lucruri curioase despre această bandă.

Dacă o veţi tăia, de-a lungul ei, împărţind lăţimea în două părţi egale veţi obţine o singură bandă, mai mare.
Dacă o veţi tăia împărţind lăţimea benzii în trei părţi egale veţi obţine două benzi legate.
Încercaţi !  
Succes !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...