[ FOTO ] Traditia dovlecilor ciopliti de Halloween ( Legenda lanternei lui Jack )

Un simbol al sarbatorii de Halloween este napul sau bostanul (dovleacul) lui Jack, sculptat si cu o lumina inauntru.

 

Traditia dovleacului de Halloween provine dintr-un mit irlandez. Se spune ca un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe diavol sa ia masa cu el. Neavand cu ce plati consumatia, a reusit pana la urma sa-l convinga pe necuratul sa se transforme intr-o moneda pentru a plati masa. Apoi, trisand, a pastrat moneda in buzunar langa o cruciulita de argint care l-a impiedicat pe diavol sa-si recapete forma.

 


 Pana la urma, Jack l-a eliberat pe diavol cu conditia sa nu-l bata la cap timp de un an si sa nu-i ia sufletul in momentul in care va muri. Anul urmator, de Halloween, Jack l-a pacalit din nou pe diavol sa se urce intr-un copac dupa niste fructe si in acelasi timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul sa nu se mai poate da jos.

 


 Conditia ca sa-l elibereze a fost aceea ca diavolul sa nu-l mai deranjeze timp de 10 ani. La scurt timp, Jack a murit, exact de Halloween, si Dumnezeu nu a dorit sa-i dea voie unui netrebnic ca el in rai. In acelasi timp, diavolul a zis ca se tine de promisiune nelasandu-l in iad. Insa inainte de a pleca de la portile iadului, Jack i-a spus diavolului ca nu are nicio lumina si nu vede drumul, iar stapanul infernului i-a dat un taciune aprins in focurile iadului, pe care Jack l-a pus intr-o gulie crestata pe care o purta intotdeauna cu el. Sufletul lui Jack a inceput sa rataceasca de atunci pe Pamant, in cautarea unui loc de odihna.

 

De la aceasta legenda s-a pastrat traditia si pana in zilele noastre

 cu sculptatul dovleacului de Halloween.






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...