Oasele - la ce sunt bune ???

Oasele sunt parti tari ale corpului, care il sustin. Ele formeaza scheletul corpului. Osul e format din saruri de calciu, carbonat de calciu si o substanta organica moale flexibila, numita oseina.



Oseina fiarta ne da gelatina – o substanta azotoasa si care in multe se aseamana cu albumina. Gelatina se fabrica din oase.



Compozitia osului o putem cunoaste prin experienta, punand un os in acid clorhidric sau in otet tare. Dupa cateva zile osul isi pierde sarurile si ramane moale, fiindca a ramas numai oseina. Printr-o alta procedura putem obtine serurile si scoatem oseina. Aceasta se face asa, ca ardem in foc osul, substanta organica, adica oseina arde si ramane numai substanta minerala, adica sarurile. Osul isi mentine forma, dar lipsit de oseina, devine un burete petrificat, care e foarte sfaramicios.



Oasele arse si macinate se intrebuinteaza la fabricarea zaharului si la pregatirea vopselelor.



Din oasele tari se fac manere pentru bastoane si umbrele. Cel mai tare os este dintele de elefant din care se pregatesc bile pentru biliard si alte obiecte de valoare. Tot din oase tari se fac clapele pentru pian, nasturi si butoane pentru diferite scopuri. Din oase de peste se fac corsete.



Din coarnele animalelor se pregatesc piepteni, nasturi, plese de cutite si alte lucruri decorative.

Tot in aceste scopuri se intrebuinteaza scoicile broastelor testoase.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...