Stiinta - stiati ca... ?

Sticla trasa in fibre extrem de subtiri devine flexibila ca bumbacul si mai rezistenta ca otelul. O franghie de sticla formata din 12.000 de fibre este de 5 ori mai rezistenta decat cea de canepa. In plus, tesaturile din sticla nu ard, nu se decoloreaza si se spala usor.


Aurul nu este nici cel mai scump, nici cel mai rar metal. In vreme ce se extrag, anual, 1.500 t de aur, se scot 110 t de platina si numai 6 t de iridiu. In schimb, aurul nu are rival in proprietatea de ductibilitate (aceea de a putea fi prelucrat sub forma de fire sau foi foarte subtiri). Astfel, dintr-un grad de aur – care ar avea forma unui cub cu muchea de 3.7 mm, se poate trage un fir lung de 3 km si cu un diametru de o zecime de micron (a zecea mie parte dintr-un milimetru). De asemenea, din acelasi cubulet, batut cu un fel de mai de lemn, se poate obtine o foaie patrata cu latura de 80 cm si cu o grosime de 1/12.500 mm.

Cauciucul natural are o insusire pe care multi n-o cunosc: el poate absorbi o cantitate de apa de cinci ori mai mare decat propria sa greutate.



Dintr-un singur gram de wolfram, se poate confectiona un fir de sarma lung de 500 m. Rezistenta wolframului este de 400 kg pe milimetru patrat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...