Ornitorincul - animal mamifer inferior


Ornitorincul traieste in sudul Australiei, in Tasmania si insulele vecine, pe langa malul raurilor si al apelor statatoare. Infatisarea lui este in stransa legatura cu viata din apa pe care o duce. Ornitorincul este un animal mamifer inferior.

Capul sau mic, se continua cu un cioc carnos, mare si turtit, asemanator celui de rata, de unde ii vine si numele (ornis – pasare, rin – nas). In varful ciocului se afla cele doua nari. Ochii sai sunt mici, iar urechile n-u pavilioane. Cand se scufunda in apa, orificiile urechilor se inchid.



Corpul lung de 50-60 cm, cilindric, este mai subtire la partea anteriora – ceea ce in da posibilitatea sa inoate cu usurinta in apa. El este acoperit cu o blana bruna inchis, lucitoare, deasa, unsuroasa, astfel ca apa nu ajunge lapiele. Corpul se termina cu o coada latita acoperita cu peri, care-i serveste drept carma.


Picioarele sunt foarte scurte, astfel incat pe uscat pare ca se taraste cu pantecele de pamant.

Cele cinci degete de la picioare sunt scurte si unite printr-o membrana, formand niste lopatele, ca la rata.

Ornitorincul este un foarte bun inotator.



Pentru adapostire isi sapa in malul apei o vizuina, care are doua iesiri: una sub apa si alta pe uscat, pentru a se putea retrage la orice primejdie.

Se hraneste cu tot felul de animale de apa: pestisori, melci, insecte, scoici, raci, larve de insecte, etc. Ciocul are niste placi cornoase in loc de dinti.



In culcusul sau din vizuina, femela nu naste pui ca toate celelalte mamifere, ci, asemnator reptilelor, face oua pe care le cloceste. Inainte de a fi depuse, ouale stau intr-o punga de la capatul intestinului, numita cloaca. La iesirea din ou, puii sunt golasi, orbi si neputinciosi. Femela nu are mamele cu gurguie. Glandele, in forma de tuburi, sub actiunea unor muschi speciali, elimina laptele care se scurge pe firele de par, iar puii il ling iesind la suprafata apei.



Ornitorincul este un animal curios. El are unele insusiri prin care se aseamana cu animalele taratoare (reptile). Ca si ele, are cloaca si depune oua. Prin faptul ca are corpul acoperit cu par si hraneste puii cu lapte, el este un animal mamifer inferior. Aceasta arata ca mamiferele se trag din reptile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...